Ο Στίβεν Κινγκ είναι με διαφορά ο πιο γνωστός συγγραφέας τρόμου, ένας βραβευμένος μυθιστοριογράφος που γνώρισε απίστευτη επιτυχία κατά τη μετάβαση του έργου του στον κινηματογράφο, αν και, μεταξύ μας, δεν ξέρουμε πόσο είχε ανάγκη κάτι τέτοιο. Από τη στιγμή που ο Μπράιαν Ντε Πάλμα διασκεύασε το βιβλίο του Κινγκ, Κάρι, σε ταινία μεγάλου μήκους το 1976, έχει δει κοντά 50 ταινίες μεγάλου μήκους να γεννιούνται από τις σελίδες του.

Αλλά ας αφήσουμε τον κινηματογράφο και ας πιάσουμε τα βιβλία, αυτά αγαπάει και από αυτά βγάζει -κυρίως- το ψωμί του. «Τα βιβλία είναι η τέλεια ψυχαγωγία: χωρίς διαφημίσεις, χωρίς μπαταρίες, ώρες απόλαυσης για κάθε δολάριο που ξοδεύετε», είπε κάποτε ο Κινγκ. 

«Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί όλοι δεν κουβαλούν ένα βιβλίο για αυτά τα αναπόφευκτα νεκρά σημεία στη ζωή». Ορίστε, μας έδωσε και μια συμβουλή. Περιμένεις στην τράπεζα, στην τεράστια ουρά του σούπερ μάρκετ, στη στάση του λεωφορείου ή το ταίρι σου που έχει αργήσει στο ραντεβού σας; Ένα βιβλίο τσέπης θα σας σώσει.

via GIPHY

Όταν συλλογίστηκε τι χρειάζεται για να γίνεις συγγραφέας, ο εμβληματικός μυθιστοριογράφος το έθεσε πολύ απλά: «Αν θέλεις να γίνεις συγγραφέας, πρέπει να κάνεις δύο πράγματα πάνω από όλα: να διαβάζεις πολύ και να γράφεις πολύ». Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, ο Στίβεν Κινγκ πρότεινε τα δέκα αγαπημένα του μυθιστορήματα και, όπως καταλαβαίνετε, δεν γινόταν να μην μοιραστούμε αυτή τη λίστα μαζί σας.

«Μια άλλη μέρα, δέκα διαφορετικοί τίτλοι μπορεί να έρθουν στο μυαλό μου», πρόσθεσε, αλλά μέχρι να έρθει αυτή η μέρα, ας μείνουμε στη λίστα που έκανε γνωστή. Αν λοιπόν θες να κάνεις ένα δώρο ή δώρα στον εαυτό σου, ξεκίνα με αυτά. Ίσως γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

-Άρχοντας των Μυγών, Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

-Το Πλοίο των Τρελών, από την Κάθριν Αν Πόρτερ

-Στο λόφο του Γουότερσιπ, Ρίτσαρντ Άνταμς

-The Orphan Master’s Son, Άνταμ Τζόνσον

-The Hair of Harold Roux, Τόμας Γουίλιαμς

-Ματωμένος Μεσημβρινός, Κόρμακ ΜακΚάρθυ

-Ο Αόρατος Άνθρωπος του Ραλφ Έλισον

-1984, Τζορτζ Όργουελ

-Αμερικανικό Ειδύλλιο, Φίλιπ Ροθ

-Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, Τόλκιν