Ο καφές είναι ο λόγος που ξυπνάμε. Δεν είναι μόνο ρουτίνα, ούτε αποκλειστικά συνήθεια. Ειλικρινά, έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσουμε για εκείνον τον πονοκέφαλο που μάς πιάνει αν αργήσουμε να πιούμε την πρώτη γουλιά; Απερίγραπτος, αχρείαστος και γενικώς, δεν τον ευχόμαστε σε κανέναν. 

Συνήθεια δεν είναι το να ξεκινάς τη μέρα σου πιστός στην ανάγκη σου για λίγη καφεϊνη. Συνήθεια είναι να ξέρεις πως θα πας στο γωνιακό take-away και θα πάρεις τον φρέντο εσπρέσσο σου, κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο. Μια χαρά ρουτίνα, αν μας ρωτάς, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Η τιμή του καφέ που όλο και αυξάνεται, λες και τα 2 ευρώ δεν ήταν ήδη πολλά. Και μεταξύ μας, δεν θα είναι ο μοναδικός φρέντο εσπρέσο που θα πάρεις μες στη μέρα, αφού το να φτιάχνεις καφέ στη δουλειά δεν είναι εξαιρετική ιδέα.

Σε άλλα νέα, η συνεχόμενη αύξηση της τιμής του καφέ μετατρέπεται σε πραγματικό ζήτημα, μιας και πλέον για μια μέση κατανάλωση ημερήσιου καφέ στο χέρι, η αύξηση φτάνει τα 20 ευρώ. Σε μόλις δυο χρόνια. Θυμόμαστε καλά πως η τιμή του καφέ άρχισε να αυξάνεται από το 2021, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναμένεται αύξηση 7% στον εσπρέσο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Σε ό,τι αφορά τον καφέ στο χέρι, τα στοιχεία δείχνουν μηνιαία αύξηση ως και 20 ευρώ. Και αυτή η αύξηση δεν έχει να κάνει μόνο με τον ίδιο τον καφέ, αλλά και με τη ζάχαρη και με το γάλα που τον συνοδεύουν. 

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αν υποθέσουμε ότι πίνεις 2 φρέντο εσπρέσο τη μέρα, το 2021 πλήρωνες περίπου 64 ευρώ τον μήνα για αυτή σου την απόλαυση. Το 2022 έγιναν 76 τα ευρώ. Το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα ευρώ για αυτά τα δυο καφεδάκια, θα γίνουν 84. Μιλάμε για αύξηση 20 ευρώ μέσα σε δυο χρόνια. 

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της αύξησης;

– Από το 2021: παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία -> αυξήθηκε ο κόκκος Arabica
– Από 1/1/2022: πράσινο «φορο-καπέλο» 0,10€ για ποτήρι & καπάκι
– Ενεργειακό κόστος (λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας) των καταστημάτων

 
Στο μεταξύ, ένα ρεπορτάζ του Mega ίσως σε βοηθήσει να πανικοβληθείς, να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με τον καφέ και την τσέπη σου. 

***Ένα μικρό σχόλιο, άσχετο: σε ένα σημείο, ο κύριος Χασαπόπουλος ρωτά έναν ιδιοκτήτη café αν έχει πάρει κάποια παράξενη παραγγελία καφέ από «κάποιον άνθρωπο» ή «κάποια γυναίκα». Προφανώς έγινε κατά λάθος, αλλά ας του υπενθυμίσει κάποιος πως και οι γυναίκες άνθρωποι είναι. Έτσι, καλού κακού.