Δεν είναι από τις πληροφορίες που θέλαμε να μάθουμε, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, πολλές φορές είναι προτιμότερο να είμαστε στο σκοτάδι. Αλλά αυτό που θα μοιραστούμε μαζί σας είναι αρκετά σημαντικό και σας αφορά, οπότε δώστε λίγη προσοχή. Όσο το κάνετε αυτό, ελπίζουμε να μην πίνετε καφέ.
Θα σας εξηγήσουμε.

Αν είστε από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να φτιάχνουν καφέ στην κουζίνα του γραφείου σας, να το κοιτάξετε. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα, το 90% από τα φλιτζάνια και τις κούπες του καφέ στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων, είναι επικαλυμμένα με μικρόβια, ενώ το 20% αυτών των ποτηριών έχει μέχρι και υπολείμματα από το number 2 των συναδέλφων σας. 

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζει η Sun και επικαλείται τον καθηγητή περιβαλλοντικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, δρ. Charles Gerba, στις κοινόχρηστες κουζίνες των γραφείων σπάνια αλλάζουν τα σφουγγάρια και τις πετσέτες που είναι και η βασική αιτία στην εξάπλωση βακτηρίων στα ποτήρια του καφέ.

via GIPHY

«Βρήκαμε κολοβακτηρίδια στο 20% των φλιτζανιών καφέ πριν και στο 100% των φλιτζανιών καφέ μετά το σκούπισμα με ένα πανί ή με το σφουγγάρι πιάτων» γράφει ο δρ. Gerba.

«Δεν βρέθηκε E. coli στις κούπες του καφέ πριν από το σκούπισμα. Ωστόσο, το 20% των ίδιων ποτηριών ήταν θετικό για το Ε. Coli μετά το σκούπισμα. Το προβληματικό επίπεδο συνθηκών υγιεινής σε χώρους κουζίνας ή/και χώρους προετοιμασίας καφέ είναι ανησυχητικό. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί την θέσπιση κατάλληλων υγειονομικών προδιαγραφών».

Εάν θέλετε να αποφύγετε να πίνετε τα συγκεκριμένα, όχι και τόσο καλά βακτήρια των των συναδέλφων σας, ο δρ. Gerba συμβουλεύει είτε να παίρνετε την δική σας κούπα κάθε μέρα είτε να προμηθευτείτε όλοι οι συνάδελφοι μαζί ένα κοινόχρηστο πλυντήριο πιάτων. Εν τω μεταξύ η εταιρεία πρέπει να το πληρώσει, αλλά λέμε τώρα.

Η μελέτη, με τίτλο «Μικροβιακή έρευνα στις κούπες του καφέ στο γραφείο και η αποτελεσματικότητα ενός πλυντηρίου ποτηριών για την μείωση των βακτηρίων», δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό «Dairy, Food and Environmental Sanitation».