Ο Γιάννης Αποσκίτης έχει κέφια. Ή απλά παρατηρεί την πραγματικότητα που ζούμε κι αποφάσισε ότι αν δεν την διακωμωδήσει δεν πρόκειται να την βγάλει καθαρή. Έτσι κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να γράψει ένα κείμενο και να το δώσει στον Ορέστη Σταυρόπουλο να το σκηνοθετήσει. Διπλό βάπτισμα του πυρός για τον συγγραφέα Γιάννη Αποσκίτη και τον Ορέστη Σταυρόπουλο, απόφοιτο του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με μια σουρεαλιστική κωμωδία που σατιρίζει τους μηχανισμούς της εξουσίας και των fake news.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι πιτσιρικάδες με το ανόθευτο βλέμμα και το κοφτερό χιούμορ που μας δείχνουν σε τι αποχαύνωση ζούμε και πατάμε κλικς στις αχρείαστες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στο Survivor All Star αντί να ρωτάμε γιατί έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.  Ευτυχώς που υπάρχει και ο Γιώργος Κουτλής, υπεύθυνος της  Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών και, κυρίως, ευτυχώς που του εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος (η Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι βγάζει μεγάλα ταλέντα) που αποφάσισε να δίνει την ευκαιρία σε έναν αριστούχο απόφοιτο του τμήματος ανά έτος να σκηνοθετήσει στο Εθνικό. Μπράβο στο Εθνικό για την εξωστρέφεια. Επιτέλους. 

Η ελληνική λέξης της χρονιάς που μας πέρασε είναι η δυστοπία. Και στο θέατρο αυτό μεταφράζεται ως μαύρη, σουρεαλιστική κωμωδία. Στο δελτίο τύπου του Εθνικού διαβάζουμε ότι οι Προβοκάτορες, που γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα, μιλούν για την εξάπλωση της μετα-αλήθειας στις σύγχρονες κοινωνίες, τους μηχανισμούς παραποίησης και ελέγχου των ειδήσεων και τον παραλογισμό που αναγνωρίζουμε ως φυσικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κοινώς, τα non paper που στέλνει κάθε κόμμα στα δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να περάσει το δικό της αφήγημα. Που δεν είναι η αλήθεια των πολιτών. Αν ψάχνεις να βρεις νόημα σε αυτή την παράσταση, που θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν διαρκούσε 100 λεπτά, είναι το εξής: δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Και η ιστορία μπορεί να διαστρεβλωθεί αρκεί να υπάρχει ο σωστός μηχανισμός.


Όταν κατέβεις τις σκάλες για το υπόγειο του Θεάτρου Rex σε περιμένει μια παιδική χαρά με παραμυθάκια και οκτώ νέοι ηθοποιοί που μας μεταφέρουν στο φανταστικό κράτος της Ωρυγίας, βαθύ alt right κράτος. Σχεδόν χούντα. Εκεί τα πάντα συμβαίνουν μπροστά από μια green screen οθόνη, είναι δηλαδή κατασκευασμένα νέα. Που μέσω των social media εξαπλώνονται πιο άμεσα από τον ιο της γρίπης. Οι Προβοκάτορες εκτυλίσσονται στις εγκαταστάσεις ενός στούντιο και στο γραφείο δύο κυβερνητικών υπαλλήλων και σε αμέτρητες οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών των πολιτών της Ωρυγίας, μιας φανταστικής χώρας που θυμίζει τον δικό μας κόσμο. Βέβαια, εκεί αν εκφράσεις τη διαφωνία σου, εξαφανίζεσαι από τους αόρατους άνδρες με τις μπαλακλάβες.

“Είναι όλα ένα ψέμα, μια κοροϊδία, μια φάρσα”

Οι οκτώ ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε λαγούς και Αγίους, σε Προέδρους και Ινδιάνους.  Αναρωτιέσαι πραγματικά τι ακριβώς βλέπεις. Κι αυτό είναι το νόημα της παράστασης. Να σε βάλει να αναρωτηθείς τι είναι πραγματικά θέαμα και τι αλήθεια. Οι Προβοκάτορες θέλουν να σε κάνουν να οδηγηθείς σε λανθασμένα συμπεράσματα. Να σε αποπροσανατολίσουν.Ο Λάμπρος Γραμματικός είναι μια αποκάλυψη. Τρομερό κωμικό ταλέντο. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο κλέβουν την παράσταση. Η Εριέττα Μανούρα είναι υπέροχη ως νευρωτική παρουσιάστρια lifestyle εκπομπών και θα την προσέξουμε και στην Πτώση της ΕΡΤ. Ο Γιάννης Τσουμαράκης έχει καταπληκτική σωματικότητα και σε κάνει να νιώθεις. Δεν το συναντάς συχνά αυτό, συγκρατήστε το όνομά του. Ο Σάκης Μπιρμπίλης κάνει πάντα σωστούς φωτισμούς που μερικές φορές σώζουν μια παράσταση. Έξοχη δουλειά από την ενδυματολόγο Όλγα Ευαγγελίδου. Η παράσταση αυτή είναι έξυπνη, πολύ έξυπνη. Δεν είναι ότι καλύτερο θα δούμε από τους δυο δημιουργούς της. Αλλά είναι το ιδανικό ξεκίνημα για δυο νέα παιδιά που θέλουν να μας πουν κάτι. Και η επόμενη θα είναι αριστούργημα. 

Info: Οι προβοκάτορες του Γιάννη Αποσκίτη  | Όλη η αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας

Σκηνοθεσία: Ορέστης Σταυρόπουλος

Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών, Θέατρο REX | Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Εισιτήρια εδώ. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | 21:00

Φωτογράφος παράστασης: Θεόφιλος Τσιμάς

Video παράστασης: Δημήτρης Σταυρόπουλος