Το θύμα του σοκαριστικού περιστατικού στην Πάτρα, του οποίου η κακοποίηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου από το πρωί, πέρασε σήμερα το πρωί το κατώφλι της Ασφάλειας Πατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, ο 35χρονος Ρομά, ο οποίος αναγκάστηκε να πει τα κάλαντα γονατιστός και του έβαλαν φωτιά, είπε στους αστυνομικούς πως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται, ενώ σημείωσε πως είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε ποιος του έβαλε φωτιά, δεν έδωσε απάντηση, προφανώς θέλοντας να καλύψει τους δράστες. Ο 35χρονος, επιπλέον, δήλωσε πως πηγαίνει συχνά στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ώστε να αναζητήσει παλιά υλικά. 

Σε άλλα νέα, και ενώ όλοι μπορούμε πολύ καλά να υποθέσουμε τι έχει συμβεί, το θύμα του σοκαριστικού αυτού περιστατικού, φέρεται να είπε πως δεν επιθυμεί να ασκηθεί καμία δίωξη, ενώ συμπλήρωσε: “είμαστε φίλοι, με βοηθάνε οικονομικά, μου δίνουν παλιοσίδερα για να τα πουλάω και να ζω την οικογένειά μου”. Σε ό,τι αφορά το εν λόγω περιστατικό, υποστήριξε πως “όλα ήταν μια πλάκα μεταξύ μας. Κανείς δεν με υποχρέωσε και δεν με εξανάγκασε σε αυτό. Μόνος μου γονάτισα και έβαλα φωτιά και όλο αυτό το έκανα για να γελάσουμε”. Είμαστε βέβαιοι… “Δεν προσβλήθηκε η αξιοπρέπειά μου, ούτε θέλω να υπάρχει καμία δίωξη σε βάρος όλων όσοι ήταν παρόντες στο περιστατικό. Ό,τι έγινε το έκανα μόνος μου”, κατέληξε ο 35χρονος. 

Παρέμβαση του Δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη

Στο συμβάν παρενέβη και ο Κώστας Πελετίδης, που με σχόλιό του αναφέρει:

“Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος του 35χρονου ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά στους δράστες τέτοιους είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!”

Το περιστατικό

Το πρωί του Σαββάτου, ο άνδρας πήγε σε επιχείρηση αυτοκινήτων και ζήτησε να πει τα κάλαντα. Κάποιοι, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, αρχίζουν το παιχνίδι, γελώντας εις βάρος του. Μετά από λίγο, κάνοντας έτσι απλά την πλάκα τους, τού προτείνουν να γονατίσει και να πει τα κάλαντα. Ο 35χρονος τους υπακούει, γονατίζει, και ο ρατσισμός κλιμακώνεται, όταν ένας από την παρέα τού πετά σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα του και του βάζει φωτιά. 

Κάποιος άλλος βιντεοσκοπεί το θύμα της επίθεσης (ας το πούμε με το όνομά του), ενώ εκείνος ουρλιάζει, προσπαθώντας να σβήσει τις φωτιές. Ευτυχώς τα κατάφερε γρήγορα, γλιτώνοντας από εγκαύματα, την τελευταία στιγμή. Ο 35χρονος άρχισε τις φωνές, τις διαμαρτυρίες, απείλησε με μηνύσεις, ενώ η παρέα προσπαθεί να τον ηρεμήσει και να τον καθησυχάσει.