Tο περιστατικό, όπως διαβάζουμε στο BBC, συνέβη το 2021, κατά τη διάρκεια μίτινγκ στον χώρο εργασίας όταν ο διευθυντής ζήτησε από εργαζομένη να σηκωθεί, να γυρίσει από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια τη χτύπησε στα οπίσθια με έναν χάρακα. «Συγγνώμη, έπρεπε να το κάνω», της είπε. Άλλα όχι, δεν βγήκε σε καλό αυτή κίνηση στον wannabe Λύκο της Γουόλστριτ.

Για αρχή, η εργαζόμενη ρώτησε άλλον διευθυντή, που ήταν παρών εκείνη τη στιγμή, αν αυτό επιτρεπόταν. Όμως, οι δύο άνδρες, σύμφωνα με την καταγγελία της, αντιμετώπισαν το συμβάν ως αστείο και είπαν τι είχε συμβεί σε άλλους εργαζομένους που προσήλθαν για το μίτινγκ. Τρομερό αστείο, δε συμφωνείτε;

Η γυναίκα δήλωσε στους εργοδότες της ότι δεν θα επιστρέψει στη δουλειά μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και απέρριψε την πρόταση να συναντήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος και φυσικά τον διευθυντή που έκανε την απρεπή κίνηση, σε καφετέρια εκτός γραφείου για να επιλυθεί το ζήτημα, καθώς θεώρησε ότι ήταν απρεπές. Ο άνδρας που κατήγγειλε η εργαζόμενη αργότερα παραιτήθηκε. Αυτή όμως ήταν η αρχή.

Στη συνέχεια, η γυναίκα έκανε καταγγελία στον εργοδότη της, όμως πέρασαν πέντε εβδομάδες προτού ασχοληθούν με την υπόθεση. Σαν να μην έφτανε αυτό, στα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε διατυπώθηκαν «αναληθή και απαξιωτικά σχόλια» για εκείνη, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα. Η ίδια προσέφυγε κατά της διαχείρισης της καταγγελίας της και ύστερα παραιτήθηκε. Μάλιστα, ο πρώην εργοδότης της υποστήριξε πως η εργαζομένη «ντυνόταν και συμπεριφερόταν με προκλητικό τρόπο», ισχυρισμό που η ίδια απορρίπτει. Εν τω μεταξύ σε λίγο μπαίνουμε στο 2023 και ακόμα ρίχνουμε στο τραπέζι σαν αντεπιχείρημα τον τρόπο που ντύνεται κάποιος.

Η υπόθεση αυτή είναι σοκαριστική, δήλωσε, η Geraldine McGahey, επικεφαλής της επιτροπής ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας. Η έρευνα μετά την καταγγελία έκανε την εργαζόμενη να νιώθει «ως θύτης και όχι θύμα», συμπλήρωσε. «Πιστεύω ότι δείχνει πολύ ξεκάθαρα πως αυτή η εταιρεία έχει μια πραγματικά τοξική κουλτούρα και δεν σεβάστηκαν ούτε έχουν κάποια εκτίμηση για τις εργαζόμενες», τόνισε η McGahey. 

Πέρα από το οικονομικό σκέλος του διακανονισμού (90,000 λίρες), ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με την επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία έχει συνολική πολιτική για τη σεξουαλική παρενόχληση, όπως και ότι τα στελέχη της έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για το ζήτημα.