Τέτοιες μέρες, τρία χρόνια πριν, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά και οι περισσότεροι κανόνιζαν το πώς θα περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μόνο που, πολλά χιλιόμετρα μακριά, ένας ιός είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του και έβαζε δύσκολα στους πολίτες της Κίνας. Μέσα σε λίγους μήνες, τελικά, αυτός ο ιός έβαλε δύσκολα σε όλη την ανθρωπότητα. Και στην Ελλάδα φυσικά, η οποία αναγκάστηκε να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πόσα βήματα μπροστά πρέπει να κάνει το σύστημα υγείας της για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Η ιστορία, όμως, λένε ότι επαναλαμβάνεται. Ισχύει, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως η κατάσταση στην Κίνα έχει εξελιχθεί έτσι καθώς δεν έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία. Όπως είπε: «Η Κίνα, τα τελευταία χρόνια, έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική zero Covid. Έκανε συνέχεια lockdown, κάνανε πολλά τεστ με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία ή γενικά να πούμε η υβριδική ανοσία, ο συνδυασμός ανοσίας δηλαδή από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό, να μην είναι σε καλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια -από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα- ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται, όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου. Πιο γρήγορα, όμως, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση».

 

Όσον αφορά το σενάριο που διακινείται περί νέας μετάλλαξης που οδήγησε στην έξαρση κρουσμάτων στη χώρα, διαβεβαίωσε πως «η έξαρση δεν φαίνεται να συνοδεύεται από μια μετάλλαξη που δεν έχει έρθει στην Ευρώπη». Αυτό είναι το θετικό.

«Το νούμερο δεν μας κάνει εντύπωση. (…) Να έχουμε και στο μυαλό μας ότι ο κόσμος είναι 8 δισεκατομμύρια. Οι Κινέζοι είναι γύρω στο 1,5 στα υπόλοιπα 6,5 δισ. δεν υπάρχουν περιορισμοί και ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν έχουμε στόχο για εκρίζωση. Δεν το βλέπουμε. Άρα, λοιπόν, εγώ δεν διαβλέπω κάποιο κίνδυνο ιδιαίτερο από αυτή την κίνηση» συνέχισε και διαβεβαίωσε: «Ποτέ δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις, αλλά δεν σχετίστηκαν με έξαρση τέτοιοι τύπου, (…) δεν σχετίζεται με τη μαζική εξάπλωση στην Κίνα». 

Εσείς, τι άλλα; Πού θα βγείτε φέτος και τελικά γιατί τα μελομακάρονα είναι καλύτερα από τους κουραμπιέδες;