Ξυπνάς ένα πρωί κάπως στραβωμένος αφού ο από πάνω θεώρησε σωστό να χορέψει break dance στις 6:30, όταν ακόμα και ο ήλιος αρνείται να ανέβει στον ουρανό για να ξεκινήσει και επίσημα η μέρα. Έτσι, η διάθεσή σου είναι κακή και ενοχλείσαι με το παραμικρό. Κάθεσαι για λίγο στο κρεβάτι και ανοίγεις το κινητό σου. Τι το’θελες; Τα social media και συγκεκριμένα οι χρήστες τους σε εξοργίζουν. Αρχίζεις και γίνεσαι επιθετικός χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος (τα έχουμε πει, τα έχουμε γράψει) και βρίζεις κάτω από τις διάφορες ειδήσεις που εμφανίζονται στο feed σου. Από εδώ και πέρα, όμως, θα το σκέφτεσαι μία, δύο και τρεις φορές πριν βρίσεις αγνώστους.

Όλα ξεκίνησα όταν οι δικαστές του Εφετείου Πειραιά, οι οποίοι έκριναν μία υπόθεση αντιδικίας μεταξύ ιδιωτών. Με την απόφασή τους ουσιαστικά εντάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην έννομη τάξη για την προστασία έννομων αγαθών, ακολουθώντας τα ίχνη των τεχνολογικών εξελίξεων. Με άλλα λόγια, πλέον οι αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληρώνονται όταν είναι προσβλητικές. Αυτό προβλέπει η δικαστική απόφαση που άνοιξε τον δρόμο σε αποζημιώσεις για προσβολές μέσω Facebook. Η μισή Ελλάδα θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, εμείς αυτό καταλάβαμε πάντως.

Το στόρι: Μία προσβλητική ανάρτηση ιδιώτη σε αντίδικό του οδήγησε το Εφετείο Πειραιά να δικαιώσει τον δεύτερο και μάλιστα να επιβάλλει αποζημίωση 6.000 ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αναρτήσεις στο Facebook, εφόσον το περιεχόμενό τους ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, συνιστούν προσβολή προσωπικότητας.

Όπως διαβάζουμε στο Dikastiko.gr, στην υπόθεση που έφτασε ενώπιον τους οι δημόσιες αναρτήσεις και τα σχόλια στην πλέον γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έκριναν όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Μίνα Μουστάκα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη του προσώπου στο οποίο αναφερόταν ο χρήστης, αφού έλαβε γνώση αυτών μεγάλος αριθμός προσώπων, τόσο φίλων του χρήστη στο Facebook, όσο και γνωστοί και φίλοι του προσώπου που αφορούσαν τα επίμαχα σχόλια, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντική ηθική βλάβη.

Για το λόγο αυτό, στην απόφασή τους οι δικαστικοί λειτουργοί σταθμίζοντας τις εν γένει συνθήκες τέλεσης της προσβολής, του είδους και της βαρύτητας αυτής, του έντονου ψυχικού άλγους που προκλήθηκε στο πρόσωπο που αφορούσαν τα σχόλια, καθώς και την οικονομική κατάσταση των διαδίκων, υποχρέωσε τον χρήστη του Facebook να αποζημιώσει τον αντίδικό του με 6.000 ευρώ.