Πολλά έχουμε ακούσει για τις πρακτικές πολλών εργοδοτών, επομένως πάντα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ειδικά αυτές τις μέρες, όπου έχει γίνει η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, οι ιστορίες εργοδοτών που το ζητούν πίσω από τους υπαλλήλους τους, είναι πολλές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ μόνο το 2020 είχε σημειωθεί αύξηση κατά 50% των αυθαιρεσιών που αφορούσαν την καταβολή του δώρου.

Μπορεί να είμαστε για όλα προετοιμασμένοι, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για να φτάσουμε ακόμα πιο χαμηλά στον πάτο. Όπως για παράδειγμα η παρακάτω είδηση, όπου ιδιοκτήτης καταστήματος που ανήκει σε γνωστή αλυσίδα fast food αποφάσισε να πληρώσει μερικούς εργαζόμενους με δωρεάν γεύματα και όχι με μισθό.

Όλα αυτά σε ένα κατάστημα της πολύ γνωστής αλυσίδας Chick-fil-A στη Βόρεια Κορλίνα, σύμφωνα με το buzzfeednews. Ο ιδιοκτήτης αντί μισθού έδωσε voucher για δωρεάν γεύματα σε επτά εργαζόμενους που είχε προσλάβει μέσα από ένα πρόγραμμα απασχόλησης του ίδιου του brand. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχεν βρεθεί στο στόχαστρο το περασμένο καλοκαίρι καθώς έκανε λόγο για “εθελοντική εργασία” και ύστερα από σφορδρές αντιδράσεις ματαιώθηκε. 

https://twitter.com/ChickfilA?ref_src=twsrc%5Etfw

Αντί λοιπόν για τον μισθό που θα υπολογιζόταν βάσει του ελάχιστου ωρομίσθιου το οποίο ανέρχεται στα 7,25 δολάρια/ώρα, οι εργαζόμενοι έλαβαν ως αμοιβοί δωρεάν burgers. Οι καταγγελίες έγιναν και το υπουργείο Εργασίας επιλήφθηκε της υπόθεσης, επιβάλλοντας πρόστιμο στον εργοδότη της τάξης των 6.450 δολαρίων.

Η είδηση, φυσικά, δεν πέρασε απαρατήρητο από τα social media, όπου πολύ χρήστες όχι μόνο ζητούσαν μια επίσημη τοποθέτηση από τους εκπροσώπους της αλυσίδας, αλλά άρχισαν να υπολογίζουν τους δικούς τους μισθούς σε burger από το Chick-fil-Α.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κατάστημα, τα κλιμάκια του Yπουργείου εντόπισαν επιπλέον παρατυπίες, όπως την ανάθεση βαριών εργασιών σε έφηβους εργαζόμενους (η απασχόληση εφήβων για συγκεκριμένες ώρες και πόστα προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία).

Δεν θα πούμε και στα δικά μας, αλλά κάτι μας λέει ότι δεν είμαστε και πολύ μακριά.