Ομόφωνα ένοχος ο γυναικοκτόνος της Γαρυφαλλιάς.

Μια από τις γυναικοκτονίες που μάς συγκλόνισαν και κατέστησαν επείγουσα ανάγκη των αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και όλες τις «πίσω αναγνώσεις» του, ήταν εκείνη της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Σύμφωνα με το protothema.gr, o 30χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σύρου.

Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως οι δικαστές είχαν υιοθετήσει πλήρως την εισαγγελική πρόταση και είχαν παραπέμψει σε δίκη τον 30χρονο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απορρίπτοντας τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς. 

Η δίκη είχε ξεκινήσει μετά τη διακοπή της, στις 17 Νοεμβρίου, με τους γονείς της άτυχης κοπέλας να ζητούν δικαίωση για τη μνήμη του παιδιού τους. 

Το logostypos.gr, σχετικά με το σκεπτικό του δικαστηρίου, αναφέρει πως το έγκλημα στη Φολέγανδρο έγινε έξω από το αυτοκίνητο με δυο σπρωξίματα (το ένα στο αυτοκίνητο και το δεύτερο εκεί που βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα της Γαρυφαλλιάς). Η λεκτική διαμάχη μεταξύ θύματος και θύτη ξεκίνησε μέσα στο αυτοκίνητο. 

Το διαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως τα τραύματα στο πρόσωπο της Γαρυφαλλιάς προέρχονται πιθανότατα πάλι από τον δράστη. Παράλληλα, ο δράστης κατηγορείται πως δεν έκανε άμεση προσπάθεια διάσωσης του θύματος. Τα λίγα ευρήματα από το σημείο του εγκλήματος μαρτυρούν ότι έγινε πάλη μεταξύ των δυο πλευρών. 

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού του δράστη, αν και παραδέχτηκε ότι επισκεπτόταν κάποιον ψυχίατρο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιο σοβαρό ψυχολογικό επεισόδιο. Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε ομόφονα το άρθρο 36 για απαλλαγή, καθώς ο 30χρονος δεν είχε εκδηλώσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά, ενώ απέρριψε και την αιτίαση περί βρασμού ψυχής.