Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σίγουρα όχι για το Χόλιγουντ, εκεί που οι καλλιτέχνες που το παίζουν ψαγμένοι και μένουν στο Μπρούκλιν έχουν  μπαμπάδες με πλούσιο βιογραφικό στο IMDb. Και τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό. Και στην Ελλάδα έχουμε ζήσει το φαινόμενο της διαδοχής και της οικογενειοκρατίας, πχ η Δανάη Μπάρκα έγινε παρουσιάστρια σε πρωινή εκπομπή του Mega, χωρίς να έχει τηλεοπτική εμπειρία που να δικαιολογεί τη θέση αυτή. Η μητέρα της, πραγματικά συμπαθέστατης Δανάης,  είναι η πασίγνωστη Βίκυ Σταυροπούλου. Πάρα πολύ καλή φίλη του Πέτρου Μπούτου που τότε ως διευθυντής προγράμματος του Mega επέλεξε για την πρωινή ζώνη του σταθμού ένα νέο πρόσωπο, που έτυχε να το γνωρίζει από μωρό. Δεν σημαίνει αυτό ότι η Δανάη Μπάρκα δεν εργάζεται σκληρά ως παρουσιάστρια της εκπομπής της.

https://twitter.com/NYMag?ref_src=twsrc%5Etfw

Γιατί μιλάμε για αυτό τώρα;

Πάμε πάλι πίσω στον νεποτισμό και τον όρο nepo baby που φυσικά γεννήθηκε στο TikTok. Η συζήτηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με ένα tweet για το καστ της τηλεοπτικής σειράς Euphoria. H Lexi Howard στη δραματική σειρά του HBO είναι η μεγαλύτερη κόρη του σκηνοθέτη Τζαντ Άπαταου και της ηθοποιού Λέσλι Μαν, η Μοντ. Ο δημιουργός του Euphoria, ο Σαμ Λέβινσον, είναι ο γιος του σκηνοθέτη του Good Morning, Vietnam. Καθόλου τυχαίο.

Σε περίπτωση που δεν έχετε διαβάσει κανένα από τα κορυφαία άρθρα για το περιοδικό New York και το Vulture αυτή τη στιγμή, τα nepo babies είναι παιδιά διασημοτήτων που είναι πλέον διάσημα από μόνα τους. Η φράση δεν είναι απαραιτήτως προσβολή. Και, όχι, δεν είναι σεξισμός. Είναι η αναγνώριση ότι κάποιοι ξεκλείδωσαν μια πίστα στο παιχνίδι της ζωής πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Ναι, αν ο βραβευμένος με Όσκαρ Ντένζελ Ουάσιγκτον τυχαίνει να είναι ο μπαμπάς σας και θέλετε να δουλέψετε στο Χόλιγουντ, θα σας ανοίξουν πόρτες διάπλατα.

“She Has Her Mother’s Eyes. And Agent”

https://t.co/ha1xKll2Pb

Η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ, κόρη του Τζόνι Ντέπ και της Βανέσα Παραντί, στα 16 έκανε την πρώτη της καμπάνια Chanel. Είναι με το ζόρι 1,60. A, ο οίκος συνεργαζόταν χρόνια με τη μητέρα της. Το διάσημο επίθετο ανοίγει πόρτες. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Ο γιος του Μπέκαμ δεν ξέρουμε καν τι δουλειά κάνει και είναι ήδη ανάμεσα στους φωτογραφιζόμενους της επόμενης χολιγουντιανής γενιάς στο περιοδικό Variety. Ο Μπρούκλιν Μπέκαμ έλεγε ότι είναι σεφ ενώ μαγειρεύει όπως τα 20χρονα με τρία υλικά στο TikTok. Μετά έγινε φωτογράφος χωρίς να μπορεί να εστιάσει τον φακό, κυκλοφόρησε και coffee table book. Η κόρη του Σπίλμπεργκ είναι σκηνοθέτρια και επέλεξε για πρωταγωνιστή της ταινίας της το γιο του Σον Πεν. Το σενάριο το έγραψε ο γιος του Στίβεν Κινγκ. Η Λίλι Κόλινς δεν μπορούμε ακόμη να καταλάβουμε γιατί είναι εξώφυλλο σε τόσα περιοδικά μιας και παίζει σαν πρωτοετής του ΙΑΣΜΟΥ. Η Γκουίνεθ Πάλτροου καλά έκανε και πουλάει κεριά που μυρίζουν σαν το αιδοίο της γιατί υποκριτικά ήταν σχετικά μέτρια. Ξέρατε ότι η πρωταγωνίστρια του “Stranger Things” Μάγια είναι κόρη του Ίθαν Χοκ και της Ούμα Θέρμαν; Υπάρχει ταλέντο σε αυτά τα γονίδια.

Στην Ελλάδα έχουμε καταναλώσει με το κουτάλι πολλά αφιερώματα περιοδικών στα γενέθλια των μωρών της τάδε παρουσιάστριας ή της δείνα τραγουδίστριας. Ξέρουμε πώς έμοιαζαν ως μαθήτριες δημοτικού κόρες διασημοτήτων που τώρα γεμίζουν σελίδες ιλουστρατιόν περιοδικών με φωτογραφίες τους από τα μπουζούκια με τον αγαπητικό τους. Είναι μια περίεργη βασιλική διαδοχή των γκόσιπ περιοδικών που πρέπει να εφευρίσκουν δήθεν σημαντικά άτομα -που (δεν) απασχολούν την κοινή γνώμη- για να υπάρχουν. Φυσικά, είναι αποτέλεσμα μιμητισμού αυτά τα άρθρα. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε στο People φωτογραφίες της κόρης της Ρις Γουίδερσπουν με τη λεζάντα «μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό». Σώπα, πραγματικά περίεργο για μάνα και κόρη. Ποιος να το φανταζόταν.

https://t.co/mNTX1VNHBh

Σίγουρα κάποια nepo babies/βύσματα αξίζουν την προσοχή μας. Πότε; Όταν πραγματικά δικαιολογούν τη θέση τους σε μια δουλειά. Ο Άλκης Κούρκουλος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Φυσικά, είναι γιος του Νίκου Κούρκουλου. Είναι όμως ένας άνθρωπος που δούλεψε σκληρά, χωρίς ντιβισμούς και έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό και πλέον πηγαίνεις σε μια παράσταση για να δεις τον Άλκη κι όχι το γιο του Κούρκουλου. Ξαναλέμε, ο νεποτισμός δεν είναι κάτι νέο. Σκεφτείτε πόσους Παπανδρέου έχουμε σταυρώσει στην πολιτική και ποιος είναι ο Πρωθυπουργός ή ο Δήμαρχος της Αθήνας. Τα λένε παιδιά του οικογενειακού σωλήνα στην πολιτική. Τους κληροδοτήθηκαν και ψηφοφόροι μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η Μάλια Ομπάμα είναι σεναριογράφος σε σειρά του Amazon. Φυσικά μιλάμε για την κόρη του Ομπάμα. Η κόρη της Björk βρήκε θέση στο καστ του The Northman. H Doa είναι και το πρόσωπό της καμπάνιας Miu Miu. Καθόλου τυχαία.

Ναι, σίγουρα ανοίγουν οι πόρτες στο ξεκίνημα της καριέρας σου αν το επίθετό σου είναι διάσημο πριν γίνει το πρόσωπό σου. Κάτι που θα λέγαμε ότι είναι σίγουρα αντιδημοκρατικό. Έχεις προνόμια που άλλοι στερούνται. Δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι τα παιδιά των διασημοτήτων πιστεύουν δικαιωματικά ότι τους ανήκει ένα αξίωμα. Δεν μας νοιάζει πλέον αν ο Μάικλ Ντάγκλας ήταν nepo baby. H Κέιτ Χάντσον σίγουρα έχει κληρονομήσει τη λάμψη των γονιών της αλλά πλέον περπατάει σε ένα δωμάτιο και την προσέχεις επειδή είναι αυτή διάσημη. Η Αντζελίνα Τζολί, η Ντρου Μπάριμορ, η Τζένιφερ Άνιστον είναι παιδιά διασημοτήτων. Μας νοιάζει πλέον; Όχι. Το κοινό έχει ξεχάσει το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να εργαστούν πολύ σκληρά για να συμμετάσχουν σε μια παραγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον κατάφεραν να παίξουν. Καλά. Ο μπαμπάς του Μπεν Στίλερ είναι διάσημος κωμικός. Ο Μπεν Στίλερ είναι καλύτερος από το μπαμπά του. Κανείς ποια δεν ρωτάει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη πώς αισθάνεται που είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη, κάτι που κέρδισε με την αξία της. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by New York Magazine (@nymag)

Η Λίλι Άλεν ξέρει ότι το να είσαι παιδί ενός διάσημου δεν είναι καθόλου εύκολο. Φαντάζομαι και πολλά άλλα τέκνα διασημοτήτων. Από τον Δημήτρη Κόκοτα μέχρι τις Skiadareses και την Κόνι Μεταξά έχουν αλλάξει πολλά αλλά και τίποτα. Είναι θέμα οπτικής. Δεν θα είναι εύκολο για το παιδί του Γιάννη Πλούταρχου να απαντά σε ερωτήσεις για το διάσημο πατέρα του και πόσο μπορεί να συγκριθεί μαζί του καλλιτεχνικά. Δεν μπορεί. Ακόμη. Φυσικά και στη Γαλλία έχουμε nepo babies: τους ηθοποιούς Βενσάν Κασέλ, Εύα Γκριν, Λουί Γκαρέλ, Κιάρα Μαστρογιάνι. Δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με τον νεποτισμό, που επινοήθηκε για πρώτη φορά τον 14ο ή 15ο αιώνα για να περιγράψει τη διεφθαρμένη τακτική των άτεκνων Ποντίφικων που κληροδοτούσαν εξέχουσες θέσεις στην Καθολική Εκκλησία στους ανιψιούς τους.

Τι ανακάλυψε τώρα η Gen Z στο TikTok και μιλάει για νεποτισμό; Ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία κι ότι το το απαγορευτικό κόστος της ζωής τους αποκλείει από το να κυνηγήσουν τέτοιες καριέρες. Καλώς ήρθατε παιδιά, σας περιμέναμε στην καθημερινότητα της ταξικής ανισότητας που τα προνόμια είναι κληρονομικά. Ναι, έτσι λειτουργεί η αλυσίδα της εξουσίας. Το προνόμιο είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Αλλά, το δικαίωμα είναι κάτι που κατακτάται.