Κανείς δεν περιμένει από μια χριστουγεννιάτικη ταινία να είναι αριστούργημα. Εκτός αν πρόκειται για το “Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει”. Κατά τα άλλα, μάς αρκεί να “στάζει μέλι”, που λέει και το Netflix για το Maestro και να υπόσχεται πως για δυο ώρες θα μάς κάνει να ξεχάσουμε τη γκρίνια, τη ματαιότητα, πως η άδεια τελειώνει, πως έχουμε βάλει δυο κιλά με τα μελομακάρονα, πως τα Χριστούγεννα μάς προκαλούν θλίψη και πως εκεί έξω κάνει περισσότερο κρύο από όσο αντέχουμε.
Οι παρακάτω ταινίες τα υπόσχονται όλα αυτά. Μάς κάνουν λιγότερο σκατόψυχους. Για δυο ώρες. Μετά, ΟΚ, επανερχόμαστε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
The Holiday (2006)
Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε τις φορές που έχουμε δει αυτή την ταινία (και εκτός χριστουγεννιάτικης σεζόν) θα γινόμασταν ρεζίλι. Αλλά διάολε, θες την ταύτιση με την Κάμερον Ντίαζ, που έχει καταπιέσει τόσα συναισθήματα στη ζωή της, που είναι πλέον ανίκανη να κλάψει; Θες τον Τζουντ Λο που είναι στα καλύτερά του και ο ρόλος που ενσαρκώνει είναι το αντίθετο του αναμενόμενου κωλόπαιδου; Θες την Κέιτ Γουίνσλετ που βρίσκει τον έρωτα σε έναν τύπο που δεν είναι τυπικό κάστινγκ ρομαντικής κομεντί και κάπως τσιμπήσαμε; Την ταινία αυτή την αγαπάμε για αυτό ακριβώς που είναι: ανάλαφρο break από την πεζή ματαιότητα.
Το Τανγκό των Χριστουγέννων (2011)
Το Τανγκό των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα από τα πιο ερωτικά γκέι φιλιά του ελληνικού σινεμά. Το κρατάμε. Ένας στρατιώτης διδάσκει τανγκό σε έναν συντηρητικό στρατιωτικό, στην περίοδο της Χούντας. Ο υπολοχαγός είναι ερωτευμένος με τη σύζυγό του και ο φαντάρος… με τον υπολοχαγό. Κρυφά. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, αν δεν ξέρεις τι να διαβάσεις στην άδειά σου.
Last Christmas (2019)
ΟΚ, δεν πρόκειται για αριστούργημα και η υπόθεση είναι κάπως τετριμμένη. Και το τέλος σε αφήνει να κρέμεσαι από όλα όσα είδες. Μια τύπισσα, που είναι ένα χάος με πόδια, βρίσκει τον έρωτα στα μάτια ενός τύπου που συναντά με τους δικούς του όρους, στους δρόμους του Λονδίνου. Και μετά λίγο ακόμα χάος. Αλλά την ταινία τη βλέπεις χωρίς μισή διακοπή. Ξέρεις γιατί; Γιατί το σενάριο το έχει συν-γράψει η Έμα Τόμσον η θεότητα και γιατί γουστάρεις τους πρωταγωνιστές. Τόσο πεζά και επιφανειακά.
Love Actually (2003)
Παιδιά, τα μάθατε; Το Love Actually έχει κακογεράσει. Ίσως όχι άδικα. Στη σημερινή εποχή, θα ήταν η ταινία με ένα αυτόματο cancel από την πρώτη προβολή. Μέχρι και οι ίδιοι του οι συντελεστές μετανιώνουν σήμερα για σεναριακές αστοχίες. Αλλά η Έμα Τόμσον το βλέπει κάθε Χριστούγεννα και θέλουμε κάποιος να την ενημερώσει ότι ταυτιζόμαστε. Γιατί τη νοιάζει ξέρω ‘γω.
Noel (2004)
Νέα Υόρκη. Μια γυναίκα είναι στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να διαχειριστεί τη διαγνωσμένη με Αλτσχάιμερ μαμά της. Μια νεαρή γυναίκα είναι ένα τσακ πριν ακυρώσει τον γάμο της, γιατί δεν αντέχει άλλο τις σκηνές ζήλιας του συντρόφου της. Ο σύντροφος στο μεταξύ έχει stalker ο οποίος τον θεωρεί την μετενσάρκωση της συζύγου του. Πώς μάς κάνουν όλα αυτά λιγότερο σκατόψυχους και γιατί εννοείται θα δούμε ξανά αυτή τη μέτρια ταινία; Για τρεις σοβαρούς λόγους:
1. Πενέλοπε Κρουζ
2. Σούζαν Σαράντον
3. Πολ Γουόκερ