Νομίζω δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όχι επειδή το δώρο ήταν άθλιο, αλλά επειδή έκανα τον άνθρωπο που μου το προσέφερε να νιώσει απαίσια. Δεν θα ξεπεράσω ποτέ την αμηχανία που το προκάλεσε το ύφος με το οποίο κοίταζα το vintage καρό πουκάμισο που μου έφερε, θεωρώντας πως επειδή είναι second-hand θα είναι απαραιτήτως και cool. Το πουκάμισο είχε καταφέρει να κάνει το πιο ασφαλές “concept” σχετικά με τα πουκάμισα, το καρό, (πόσο λάθος μπορεί να είναι ένα καρό; Αρκετά αν βάλεις μέσα στην παλέτα του χρώματα όπως το λαχανί έχω να στο πω) άσχημο, και εγώ είχα καταφέρει να είμαι ο απόλυτος μαλάκας του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Το να μπορείς να προσποιηθείς πως ένα δώρο σου αρέσει πολύ και νιώθεις αυθεντικά ευγνώμων είναι τέχνη. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ηθοποιός. Στο μεταξύ, προφανώς έχεις ήδη έρθει σε δύσκολη θέση στο secret santa της δουλειάς, όταν προφανέστατα ήσουν εκείνος που δέχτηκε δώρο από τον πιο κακόγουστο συνάδελφο του ορόφου. Ε, φυσικά. Ποιος άλλος;
Στο site Funky Pigeon, ειδικοί έδωσαν συμβουλές για το πώς να κατακτήσουμε την τέχνη του να προσποιούμαστε τους ευγνώμονες, ακόμα και μπροστά στο πιο κακόγουστο δώρο του σύμπαντος και εμείς τους μετατρέψαμε σε μια συνοπτική λίστα. Λίγα βήματα και προσεκτικά. Δες τα παρακάτω.
Πώς θα φανείς έκπληκτος:
1. Ανασήκωσε τα φρύδια σου και άνοιξε τα μάτια σου. Μην τα ανοιγοκλείσεις όμως. Κάπως σαν τη Wednesday. Ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
2. Κάνε έντονες κινήσεις. Τα χέρια σου σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, οι ώμοι σηκωμένοι. Ξέρεις. Απλώσου στον χώρο. Έτσι θα δείξεις έκπληκτος.
3. Ανασήκωσε τους ώμους σου και βάλε τα χέρια στη μέση.
4. Χαλάρωσε το σαγόνι σου και άφησε το στόμα σου να ανοίξει σχηματίζοντας ένα «ο». Κατάλαβες. Σαν το έκπληκτο emoji των reactions στο Facebook.
5. Στρέψου προς το άτομο που σου έκανε το δώρο, κοίταξέ το έντονα στα μάτια και πες του με δυνατή φωνή πόοοοοσο το ευχαριστείς.
6. Η έκπληξη δεν κρατάει πολύ. Οπότε φρόντισε να παραμείνεις πειστικός. Κοινώς, πέρνα τα βήματα γρήγορα και με φυσικότητα, μέσα σε δευτερόλεπτα, αλλιώς θα καταλάβει η πλάση όλη πως παίζεις θέατρο. Και μάλιστα κακό.
Πάμε στην ευγνωμοσύνη τώρα, που έχει πολύ πιο ήπιες και «χαμηλές» κινήσεις από την έκπληξη:
1. Ένωσε τα χέρια σου μπροστά στο στήθος σου.
2. Μάζεψε τους ώμους σου.
3. Χαμήλωσε τα φρύδια σου.
4. Με ένα «ωωωωωω» ή «δεν το πιστεύω», κάνε εμφανές με την έκφρασή σου πως είσαι ειλικρινά ευγνώμων που κάποιος σε σκέφτηκε και ξόδεψε χρόνο και χρήματα για να σου πάρει ένα δώρο. Γιατί, μεταξύ μας, θα έπρεπε να είσαι!
Συγγνώμη για τα νεύρα. Mirroring έκανα. Όλα καλά.