Η αποστολή του Gleb και της Svetlana Zilberstein είναι να εξάγουν γενετικό υλικό από τα γράμματα που έγραψε ο Βλαντ Δράκουλα – η ιστορική έμπνευση για το Βρικόλακα του Στόκερ – που άφησε εκεί ο ιδρώτας, τα δακτυλικά του αποτυπώματα και το σάλιο του. Η δουλειά τους είναι να βρουν τα βιοχημικά ίχνη που έμειναν από την εποχή που δημιουργήθηκε το ιστορικό αντικείμενο ή όταν χρησιμοποιήθηκε από κάποιο ιστορικό πρόσωπο.
Αυτά τα μόρια είναι πιο σταθερά από το DNA και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την υγεία, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή του ιστορικού προσώπου στο οποίο ανήκαν τα βιομόρια. Οι Zilberstein γεννήθηκαν στο Καζακστάν και τα τελευταία 26 χρόνια ζουν και εργάζονται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Μαζί με τον καθηγητή Pier Giorgio Righetti του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ανέπτυξαν τη βιοχημική ανάλυση που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πρωτεϊνών από αντικείμενα που αγγίζονται ή φοριούνται από ανθρώπους που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό. Το πρώτο τους πείραμα ήταν στο αρχικό χειρόγραφο The Master and Margarita του Σοβιετικού συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ . Στην περίπτωση του Βλαντ Δράκουλα, αυτό περιελάμβανε μια επιστολή που έγραψε στους κατοίκους του Σίμπιου, που βρίσκεται στη σημερινή Ρουμανία, στις 4 Αυγούστου 1475, ενημερώνοντάς τους ότι θα έμενε σύντομα στην πόλη τους. Ο μύθος που τον ακολουθεί αιώνες τώρα, είναι αυτός του ότι για να διατηρηθεί νέος, έπινε το αίμα παρθένων κοριτσιών. Στην πορεία των ετών δημιούργησαν το μυστήριο του κόμη Δράκουλα.
«Μετά τον Μπουλγκάκοφ, αναλάβαμε τον Άντον Τσέχοφ . Αναλύσαμε τη φανέλα με την οποία πέθανε και το τελευταίο του γράμμα. Ο Τσέχοφ έπασχε από φυματίωση και χρησιμοποιούσε διάφορες ουσίες ως παυσίπονα, αλλά πέθανε από εγκεφαλικό. Μετά τον Τσέχοφ, αρχίσαμε να ερευνούμε την επιστολή του Τζορτζ Όργουελ στη Μόσχα και βρήκαμε ίχνη φυματίωσης, την οποία προσβλήθηκε στην Ισπανία. Με την ανάλυσή μας, αναμένουμε να λάβουμε ένα στιγμιότυπο από ένα μοριακό πορτρέτο του Vlad Dracula όταν έγραψε ή υπέγραφε αυτές τις επιστολές – δηλαδή την υγεία του, τι έτρωγε και πώς ήταν η ατμόσφαιρα γύρω του» λένε στον Guardian.