Το ότι οι γυναίκες καταπιέζονται από τα πρότυπα ομορφιάς δεν είναι νέο. Και, μεταξύ μας, χρειάζεται να είσαι σε τρομερή άρνηση για να επιλέγεις να μην το δεις. Κρέμες, makeup, διακόσιοι διαφορετικοί τρόποι αποτρίχωσης σε κάθε πιθανό σημείο του σώματος, αποκλειστικά για καλλωπιστικούς λόγους, εκτός αν υπάρχει λόγος που το laser ή ακόμα και λεύκανση στην περιπρωκτική περιοχή πετάγεται στο παρόν μας σε μορφή διαφημίσεων στα social media. 

Τις τελευταίες μέρες, ένα illustration έγινε viral για τον πολύ απλό λόγο ότι δείχνει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια πόσο άδικα φορτωμένες με «πρέπει» που αφορούν και καταπιέζουν την εξωτερική εμφάνιση είμαστε οι γυναίκες. Η Lainey Molnar, μια φεμινίστρια illustrator που αποφάσισε να ανεβάσει στον λογαριασμό της στο Instagram το πόσο διαφοροποιείται η οπτική πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, όταν πρόκειται για αντρικά ή γυναικεία σώματα. 
Σύμφωνα με το σκίτσο της Lainey, αν ένας άντρας έχει τρίχες στο στήθος, στη μασχάλη, αν ένας άντρας αφήσει το στήθος του ακάλυπτο, αυτό θεωρείται φυσιολογικό από την κοινωνία. Αντίστοιχα, αν μια γυναίκα πάρει μια τέτοια απόφαση, δεν περιποιηθεί την τριχοφυΐα της, θα δεχτεί από σχόλια μέχρι προσβολές. Κανονικότατα. Ξέρεις. Αρκεί να αφουγκραστείς τι νιώθεις αν μια μέρα έχεις αφήσει τα πόδια σου κάπως αξύριστα και το παντελόνι σου είναι κάπως κοντό. Αν δε αποφασίσεις να αφήσεις το στήθος σου ακάλυπτο, ακόμα και στην παραλία, παύεις να είσαι ένας άνθρωπος που χαίρεται τη θάλασσα και τον ήλιο. Είσαι πλέον μια τύπισσα που «κάτι θέλει». Τραβάς τα βλέμματα. 

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση έχουν πολλά να πουν για το πόση ταύτιση προκάλεσε. «Τα μαθηματικά εδώ λέγονται διπλά στάνταρ. Η εξίσωση έχει δημιουργηθεί ώστε να κρατήσει τις γυναίκες αγχωμένες προσπαθώντας να φτάσουν βλακώδη πρότυπα ομορφιάς ώστε οι άνδρες να μένουν συγκεντρωμένοι στο να κυριαρχούν στον κόσμο και να ελέγχουν τις γυναίκες», γράφει ένα σχόλιο. Στο μεταξύ, ξέρουμε, πολλές φορές όταν μια αλήθεια για την πατριαρχία ειπώνεται τόσο ωμά, εγείρει αντιδράσεις και εκνευρισμό, αλλά σοβαρά, πόσο «εκτός» είναι; 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAINEY (@lainey.molnar)

«Σταματήστε να βάζετε τοξικά χημικά στα σώματά σας. Σταματήστε να αλλάζετε τα μαλλιά σας ώστε να σας βρίσκουν άλλοι όμορφες. Κάνετε ό,τι κάνει το εσάς, το δέρμα σας, το σώμα σας να νιώθει καλά», διαβάζουμε σε άλλο σχόλιο. 

Προφανώς, η αποτρίχωση δεν ανακαλύφθηκε σήμερα. Ούτε είναι η πηγή όλων των κακών. Δεν λέει κανείς πως πρέπει να σταματήσει. Αυτά είναι σχόλια ανθρώπων που θέλουν να χάσουν όλο το νόημα του επιχειρήματος. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε να συνδέουμε όλα αυτά τα αχρείαστα στάνταρ που έχουμε φορτωθεί με την ίδια μας την αξία. Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τρίχες. Είτε υπάρχουν είτε όχι. Και κυρίως να ξεφορτωθούμε αυτό το double standard. Να θυμίσουμε κάπου εδώ τη χλεύη που δέχονται άντρες όταν αγαπάνε την αποτρίχωση όπως η κοινωνία θεωρεί πως την αγαπούν οι γυναίκες;