Εδώ και 15 χρόνια, ο διαγωνισμός Environmental Photographer of the Year παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες περιβαλλοντικές φωτογραφίες στον κόσμο. Ο ετήσιος διαγωνισμός, εκτός από το να μας παρουσιάζει συγκλονιστικά κλικς, δημιουργήθηκε για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα που θέτουν τον πλανήτη μας σε κίνδυνο: τον άνθρωπο δηλαδή.
 
Οι νικητές του 2022 ανακοινώθηκαν από την CIWEM (φιλανθρωπική οργάνωση διαχείρισης νερού και περιβάλλοντος), την WaterBear (δωρεάν πλατφόρμα ροής αφιερωμένη στο μέλλον του πλανήτη μας), τη Nikon (παγκοσμίως κορυφαίο πάροχο προϊόντων απεικόνισης) και την Arup (εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης). Αυτές, όμως, είναι περιττές πληροφορίες, καλύτερα να εστιάσουμε στο πόσο κοντά είμαστε στην απόλυτη καταστροφή. Γιατί ναι, είμαστε αρκετά κοντά.
 
Ο φωτογράφος Mehdi Mohebi ανακηρύχθηκε Φωτογράφος της Χρονιάς για μια εικόνα που δείχνει τις έντονες συνέπειες της μόλυνσης του νερού. Λόγω της ρύπανσης και των τοξινών στη λιμνοθάλασσα Miankala του Ιράν, τα πτηνά χάνονται δυστυχώς και τα σώματά τους συλλέγονται από τις τοπικές περιβαλλοντικές δυνάμεις για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών. 

Το έργο του Mohebi επιλέχθηκε για «τη σουρεαλιστική απεικόνιση της κυκλικής φύσης της ζωής μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας ζωής όπως και για τον ισχυρό συνδυασμό της μετάδοσης των πραγματικών περιβαλλοντικών ζητημάτων που επηρεάζουν τον πλανήτη μας, ενώ χρησιμοποιεί έντονα και αντίθετα χρώματα για να δημιουργήσει μια οπτικά εντυπωσιακή φωτογραφία». 

 Άλλοι νικητές είναι ο 16χρονος Fayz Khan, ο οποίος ανακηρύχθηκε Νέος Περιβαλλοντικός Φωτογράφος της Χρονιάς. Η νικήτρια εικόνα του νεαρού φωτογράφου δείχνει φλαμίνγκο να πετούν πάνω από τη λίμνη Magadi και τη λίμνη Natron στην Κένυα.

Οι υπόλοιπες νικήτριες εικόνες αφηγούνται επίσης σημαντικές ιστορίες του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο. Από τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών μέχρι την ανάπτυξη βιώσιμων πηγών ενέργειας, κάθε οπτική αφήγηση μεταφράζει την κατάσταση του πλανήτη μας. 

Simone Tramonte

Jignesh Chavda

Kazi Md. Jahirul Islam

Matjaz Krivic

Pawel Zygmunt 

Subrata Dey