Αν και δεν υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός, μια μελέτη το 2005 στο Journal of Sexual Medicine ζήτησε από αρκετούς σεξοθεραπευτές τη γνώμη τους σχετικά με το πόσο θα πρέπει να διαρκεί το σεξ. Οι οδηγίες τους χώρισαν το σεξ σε τέσσερις κατηγορίες: επαρκές, πολύ σύντομο, πολύ μεγάλο και επιθυμητό. Αξιολόγησαν το κολπικό σεξ με διείσδυση  που διήρκησε από 1-2 λεπτά ως «πολύ σύντομο» και το σεξ που διήρκεσε 10-30 λεπτά ως «πολύ μεγάλο». Εν τω μεταξύ, το «επαρκές» σεξ διήρκεσε 3-7 λεπτά και το επιθυμητό σεξ κράτησε 7-13 λεπτά. 

Η καλύτερη μελέτη που έχουμε για την εκτίμηση του μέσου χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση στο γενικό πληθυσμό περιελάμβανε 500 ετερόφυλα ζευγάρια από όλο τον κόσμο που χρονομετρούσαν τη διάρκεια του σεξ σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων – χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο. Τι συμπέραναν λοιπόν οι ερευνητές; Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι ότι υπήρχε τεράστια ποικιλία. Ο μέσος χρόνος για κάθε ζευγάρι (δηλαδή, κατά μέσο όρο σε όλες τις φορές που έκαναν σεξ) κυμαινόταν από 33 δευτερόλεπτα έως 44 λεπτά.  

Σύμφωνα με έρευνες, η μέση διάρκεια του σεξ είναι περίπου 5,4 λεπτά. Σοβαρά; Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές συνήθως απεικονίζουν σκηνές σεξ γεμάτες πάθος που διαρκούν όλη τη νύχτα, αλλά οι περισσό τεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι αυτό είναι κυρίως φαντασία – τουλάχιστον όσον αφορά το πόσο αντέχουν πραγματικά τα ζευγάρια στο κρεβάτι. 

Πριν μερικά χρόνια, ο ιστότοπος Saucy Dates ρώτησε τα μέλη του πόσο θα ήθελαν αν διαρκεί το σεξ. Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος χρόνος που οι γυναίκες ήθελαν να κάνουν σεξ ήταν 25 λεπτά 51 δευτερόλεπτα, ενώ οι άνδρες, κατά μέσο όρο, έψαχναν για 25 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Κάτι που δεν συνάδει με τον μέσο όρο που είναι απογοητευτικό πεντάλεπτο. Άρα,  το σεξ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύντομο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Και δημιουργεί οργασμικό κένο (orgasm gap) γιατί οι γυναίκες κανονικά χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά «διέγερσης» για να φτάσουν στον οργασμό. 

Μεγάλες αλήθειες : Στην πραγματικότητα, μόνο το 23% των γυναικών βιώνουν οργασμούς με βάση αποκλειστικά τη διείσδυση.