Η Emily Palmer θα μπορούσε να είναι φίλη μας. Αλλά δεν είναι γιατί είναι πικροχάμπαρο.  «Το αλκοόλ είναι ένα “βρώμικο ναρκωτικό”», είπε η ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου που δεν έχει άλλη δουλειά από το να μελετά τα hangover. «Επηρεάζει πολλαπλά συστήματα στον εγκέφαλο», είπε επίσης και μόλις καταλάβαμε ποια τη βγάζει με μεταλλικό νερό όταν όλοι πάνε για after work drinks.

«Δεν επηρεάζει μόνο το συκώτι ή τον εγκέφαλο», λέει η Palmer, «επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο» σημειώνει και ακολουθούν κι άλλα πικροχάμπαρα που πίνουν μπίρες χωρίς αλκοόλ. «Πίνετε το πρώτο σας ποτό και ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ – ή Gaba – απελευθερώνεται στον εγκέφαλο», λέει ο Rayyan Zafar, νευροψυχοφαρμακολόγος (πέντε σαρδάμ κάναμε μέχρι να το γράψουμε) στο Imperial College του Λονδίνου και ερευνητής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Drug Science. 

Έτσι, για τα πρώτα ένα με τρία ποτά, καθώς απελευθερώνεται το Gaba αισθάνεστε χαλαροί, αναφέρει. Ταυτόχρονα, λαμβάνετε μια έξαρση ντοπαμίνης. «Αισθάνεστε καλά, αισθάνεστε χαλαροί και θέλετε περισσότερο», λέει ο Zafar. «Αλλά καθώς συνεχίζετε να πίνετε το αλκοόλ συνδέεται με τους υποδοχείς γλουταμινικού στον εγκέφαλο οι οποίοι είναι σημαντικοί για το σχηματισμό μνήμης. Η δραστηριότητα καταστέλλεται, ουσιαστικά μπλοκάροντας το σχηματισμό αναμνήσεων», προσθέτει. Άντε, στην υγειά μας Zafar, πώς είναι η μπίρα σου;

Το αλκοόλ μετακινείται από τον φλοιό σας, ο οποίος ελέγχει τη συμπεριφορά, στην παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για την κίνηση, τον κινητικό συντονισμό και την ισορροπία. Στη συνέχεια, η δηλητηρίαση από το αλκοόλ χτυπά τον μυελό, ακριβώς στη μέση του εγκεφάλου. Ελέγχει τα αυτόνομα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του καρδιακού παλμού, της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης.

ΣΤΑΜΑΤΑΑΑΑΑΑΑ!

«Ο εγκέφαλος απλά κλείνει», προειδοποιεί ο Zafar. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποκαλούν το αλκοόλ κατασταλτικό, όχι επειδή σας κάνει να νιώθετε κατάθλιψη, αλλά επειδή καταθλίβει ολόκληρο το κεντρικό νευρικό σύστημα». Άψογα. Πάμε τώρα στα περίφημα hangover. Μπορούμε να τα αποφύγουμε; 

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον Guardian, πίνετε λιγότερο, προφανώς. Μόλις ανακάλυψαν την Αμερική. Αν όμως θέλετε να πιείτε μερικά ποτά, υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το hangover. Αραιώστε, για παράδειγμα,  το αλκοόλ προσθέτοντας πάγο, σόδα, λεμονάδα ή άλλα μείγματα. Θα καταναλώνετε το αλκοόλ πιο αργά, οπότε το σώμα σας θα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία να επεξεργαστεί το αλκοόλ και η τιμή του αλκοόλ στο αίμα σας δεν θα είναι τόσο υψηλή.