Εδώ και 18 χρόνια στην Κοζάνη, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ένα σπίτι έχει μετανομαστεί σε “Σπίτι των Χριστουγέννων”. Και δεν φοβούνται τον λογαριασμό της ΔΕΗ ούτε και φέτος που τρέμουμε να ανοίξουμε θέρμανση στα διαμερισματάκια μας. Ακόμη και οι μανάδες μας έχουν τρέξει να αγοράσουν τα LED λαμπάκια για να στολίσουμε το δέντρο μας. Τα κλασικά που χρησιμοποιούσαμε χρόνια τώρα καταναλώνουν αρκετό ρεύμα  Ένα χρόνο πριν φοβόμασταν μην κολλήσουμε COVID στα τραπέζια, φέτος φοβόμαστε πόσες ώρες θα ανάψουμε το φούρνο.

Το κόστος ρεύματος που θα καταναλώσουν τα λαμπάκια επηρεάζεται από την τεχνολογία τους αλλά και από πόσες ώρες θα είναι σε καθημερινή λειτουργία. Μας λυπήθηκαν λίγο και σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα από τον Νοέμβριο διαμορφώνεται η κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο. Αρχική τιμή 0,38 ευρώ / κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες / μήνα ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου. Κάθε κουτί με λαμπιόνια έχει πάνω τα Watt. Για παράδειγμα, 500 Watt. Εάν διαιρέσετε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζετε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχετε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Είναι πολλά τα λεφτά, Santa

Έστω ότι τα φωτάκια που θα βάλετε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι περίπου 500 τα οποία εάν είναι συμβατικά (πυρακτώσεως ή αλογόνου κλπ) έχουν μια μέση συνολική ισχύ στα 350 W και εάν μείνουν σταθερά αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο για ένα μήνα, αυτά θα καταναλώνουν μέχρι και 252 KWh όπου με 20 λεπτά (περιλαμβάνεται και η επιδότηση ) που είναι η τιμή της κιλοβατώρας σημαίνει ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον λογαριασμό του ρεύματος κατά 50,4 ευρώ».

 Από 10 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους) αυξάνει την κατανάλωση του ρεύματος σε ένα νοικοκυριό από 30% έως και 50%. Τα φιλιά μας στην όμορφη Κοζάνη.