Το “σύμπλεγμα του Ναπολέοντα” ή το “σύνδρομο του κοντού άνδρα” είναι μια κυριαρχική ή επιθετική στάση που εκδηλώνεται από πιο κοντούς ανθρώπους, αντισταθμίζοντας την έλλειψη ύψους και τα αισθήματα κατωτερότητας.Οι Πολωνοί ερευνητές που ερευνούν το λεγόμενο «σύμπλεγμα του Ναπολέοντα» – όπου οι άνδρες που δεν ξεπερνούν τα 170 εκατοστά είναι πιο θυμωμένοι και πιο συγκρουσιακοί από τους ψηλότερους συνομηλίκους τους – διαπίστωσαν ότι ο μύθος στηρίζεται στην αλήθεια.
 
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Elsevier Personality and Individual Differences, η κ. Kozłowska ερεύνησε το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα». Η επικεφαλής της έρευνας, Monika Kozłowska, από το Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία, είπε: “Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι σωματικά εντυπωσιακοί, μπορεί να γίνουν ψυχολογικά επιβλητικοί.Ο Εμανουέλ Μακρόν , ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες με ύψος σημαντικά κάτω από το μέσο ενός άνδρα στον σύγχρονο κόσμο.
https://t.co/AVC1qEM5uq
 
Η κ. Kozłowska ήθελε να δει αν υπήρχε σχέση μεταξύ ανδρών που θεωρούνταν πιο κοντοί από τον μέσο όρο και που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας». Αυτά είναι η  κοινωνιοπάθεια  — που ορίζεται από την έλλειψη ενσυναίσθησης και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Ο ναρκισσισμός – ένα εγωκεντρικό στυλ προσωπικότητας. και  ο Μακιαβελισμός — η χειραγώγηση και η αδιαφορία για την ηθική. 
https://t.co/z0ayLZfpLK
Οι ερευνητές εξέτασαν 367 άντρες και γυναίκες χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο και οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο απόλυτα συμφωνούν με φράσεις όπως “Τείνω να χειραγωγώ τους άλλους για να πετύχω τον σκοπό μου“. Κάθε συμμετέχων έπρεπε επίσης να αποκαλύψει το ύψος του, καθώς και να υποδείξει πόσο ικανοποιημένος ήταν με το ύψος του και πόσο συχνά ένιωθε έτσι για αυτό. Ο ναρκισσισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος με τους άνδρες συμμετέχοντες σε αυτή την κατηγορία, ενώ αυτή η τάση ήταν ανύπαρκτη για τις γυναίκες. Οι πιο κοντοί ερωτηθέντες που επιθυμούσαν να ήταν ψηλότεροι, ειδικά οι άνδρες, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους ως ναρκισσιστές  και κυνικούς.