Στη σκηνή ο Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου και η Βίνα Σέργη κάθονται αναπαυτικά σε δυο αντικρυστές πολυθρόνες. Ανάμεσά τους αναλόγια, ποτά, καπνός από τα τσιγάρα. Καταλαβαίνεις εξαρχής πως αυτό που θα παρακολουθήσεις στο stage του Ρομάντσο δεν θα είναι ακριβώς παράσταση, ούτε ακριβώς performance. Θα είναι κάτι ρευστό, όπως η ίδια η φράση “Δεν Μ’Αγαπάς”. Τέλος πάντων, όπως η ίδια η αγάπη αν το καλοσκεφτείς, όπως και η απουσία της.
Στο “Den M’Agapas” τρία διαφορετικά ζευγάρια ξεδιπλώνουν τη δυσκολία του να κρατηθεί το ρημάδι το love center ανοιχτό. Σε αυτή τη σπονδυλωτή μαύρη κωμωδία δράματα κλειστών πορτών, ερωτικών σχέσεων, ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωπα με το γεγονός ότι ο έρωτας ξεθυμαίνει άτσαλα και σε αφήνει εκεί να προσπαθείς μάταια να του ξαναδώσεις την ένταση που σου υποσχέθηκε τον πρώτο καιρό, περνούν από μπροστά σου και σε υπνωτίζουν με την οκειότητα αυτής της μικρής τραγωδίας που τελείται καθημερινά, πιστή στο ραντεβού της, στις σχέσεις και στις σχέσεις των οποίων είσαι ένας μικρός κομπάρσος.
Σύγχρονα ζευγάρια, αποφασισμένα να αγκαλιάσουν την πολυγαμία, για να μην αγκαλιάσουν το τέλος, συζητούν ανοιχτά για τους εραστές τους, δίνουν στην απιστία και την ανοιχτότητα στο σεξ, όσο χώρο στερούν από τον πυρήνα τους, που διάολε, δεν το έχει πάρει απόφαση πως η μονογαμία είναι ένας ακόμα στόχος που έχουμε θέσει για να νιώθουμε σταθερά αποτυχημένοι, αμαρτωλοί, θνητοί. Role playing και η diy δράματα, ιστορίες φαντασιακές για τόνωση της σεξουαλικής ζωής, από εκείνες που όσοι τις επιλέγουν ξέρουν, πως αν άκουγαν σε κάποια άλλη συνθήκη, σε κάποια άλλη στιγμή, από κάποιον άλλο, θα ξεκαρδίζονταν με την ακούραστη προσπάθεια των ανθρώπων να διατηρήσουν το σεξουαλικό πάθος, λες και μπορεί να διατηρηθεί. Λες και δεν είναι ρευστό και απρόβλεπτο, σαν rollercoaster του οποίου η ανοδική πορεία πάντα μα πάντα γίνεται πιο σπάνια και σύντομη, από ό,τι εκείνη η μεγάλη κάθοδος στην αρχή.
Ζευγάρια συντηρητικά, μονογαμικά από έλλειψη προσλαμβανουσών και ενός σύντομου “brief” των επιλογών που υπάρχουν. Άντρες που ψήνονται μπροστά στα μπάρμπεκιου, νοσταλγούν εποχές που ήταν όλα καθαρά, πατριωτικά και “ασφαλή”. Άντρες που επιβραβεύουν τις συντρόφους τους όχι για τον ερωτισμό και το πνεύμα και εκείνες τις εκνευριστικές μα οξύμωρα γοητευτικές συνήθειες, αλλά για την επιλογή του σωστού απορρυπαντικού. Εκτός εάν το απορρυπαντικό αυτό αγοράστηκε από την “κοσμοπολίτικη αγορά”. Κανείς δεν θέλει τη γυναίκα του να ψωνίζει από εκεί. Κανείς δεν θέλει τη γυναίκα του υπερβολικά περιπλανημένη, έμπειρη, γεμάτη πληροφορία, να περιτρυγιρίζεται από κόσμο, να παίρνει τζούρες από νέες εικόνες. Κανείς δεν θέλει την παραμελημένη γοητεία της γυναίκας του να γίνεται αντιληπτή και να εκτιμάται όπως της αξίζει από άλλους άντρες. Κανείς δεν θέλει η γυναίκα του να κολακευτεί και να καταλάβει πως είναι ένα ανήμερο, σεξουαλικό ζώο, Θεά κατά το ήμισυ. Κανείς δεν θέλει η γυναίκα του να αφυπνιστεί, να μετατοπιστεί, να μη λέει “ναι” με την ψυχή της, αλλά να προσποιείται την κατάφαση μπας και το βουλώσει ο “αντρούλης” της.
Ζευγάρια που μάς φέρνουν αντιμέτωπους με τη σκληρή αλήθεια που αποφεύγουμε να χωνέψουμε, ειδάλλως θα γινόμασταν υπερβολικά σαφείς και η σαφήνεια δεν αφήνει πολλά περιθώρια: έρωτας είναι να μη συνεννοείσαι. Αλλά να μη συνεννοείσαι με τρόπο υπέροχο. Θυμάστε τα ίδια πράγματα; Ήσασταν στα αλήθεια εκεί στο πρώτο σας ραντεβού; Στο πρώτο φιλί; Την πρώτη φορά; Μήπως τελικά αυτό που σας κρατά μαζί είναι διαφορετικές οπτικές γωνίες κοινών στιγμών και γεγονότων; Στιγμές που ζήσατε μαζί, αλλά εντελώς διαφορετικά, αποδομώντας το “κοινό” στις ερωτικές σχέσεις. Ίσως τελικά δεν ζήσατε τίποτα το κοινό, τίποτα το ίδιο, αλλά το ζήσατε μαζί.
Φεύγοντας θα καθίσεις στο μπαρ του Ρομάντσο. Θα παραγγείλεις ποτό χωρίς πάγο. Θα ξεχάσεις γρήγορα όλες τις συνειδητοποιήσεις και τις ματαιώσεις που σου ξύπνησε το έργο. Θα ξαναφλερτάρεις, σαν να μην έμαθες τίποτα. Το λένε επιστροφή στην άγνοια και είναι ασφαλές.
– – –
Δευτέρα 12/12/2022 και Τρίτη 13/12/2022 στο Ρομάντσο
Εισιτήρια: Viva.gr
Συντελεστές
Σύλληψη / Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Παναγιώτης Ι.Ε. Βασιλείου & Βίνα Σέργη
Εικαστική επιμέλεια -Σκηνογραφία – Φωτισμοί: The Krank
Μουσική: Tiger Lillies (επισήμανση: η μουσική δεν είναι πρωτότυπη σύνθεση για την παράσταση)
Sound design: Γιάννης Ανδριτσόπουλος
Ηχοληψία: Reaktiv
Γραφιστική Επιμέλεια: Νοve Graphics
Τeaser παράστασης / Φωτογραφίες: The Krank
Παραγωγή: The Bad Poetry Social Club