Πολλές φορές, τα πιο σημαντικά πράγματα ξεκινούν από μια απλή ιδέα. Ήταν το 1995, όταν ο ιδρυτής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Γεράσιμος Βασιλόπουλος, προχώρησε στην ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων. Η ιδέα ήταν απλή: Προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, αλλά είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, ξεκινούν το ταξίδι τους από τις αποθήκες της ΑΒ Βασιλόπουλος προκειμένου να φτάσουν στην «Τράπεζα Τροφίμων», και έπειτα να δοθούν σε κοινωφελείς φορείς.

Ο σκοπός ήταν κάθε συνάνθρωπός μας να έχει γεμάτο τραπέζι και καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη, διότι η σπατάλη τροφίμων ήταν μια πραγματικότητα για την οποία η ΑΒ γνώριζε πολύ πριν κερδίσει δίκαια θέση και χώρο στο δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, αυτή η καινοτόμα ιδέα χρειαζόταν ένα κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί, ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα όπως αυτή της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία χαρακτηρίζεται από την εδραίωση και ενίσχυση ισχυρών δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες μέσα από προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Η ιδέα πέτυχε και εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων προϊόντων, το  «Τρόφιμα Αγάπης» , το οποίο από το 2013 έχει επεκταθεί και στο δίκτυο καταστημάτων της AB Βασιλόπουλος. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μπορούμε» τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε τοπικούς φορείς.

Το πρόγραμμα  «Τρόφιμα Αγάπης»  είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων στη χώρα μας, στο οποίο διατίθενται και φρέσκα είδη. Ανάμεσα τους θα βρούμε τα βασικά είδη διατροφής, από ψωμί και μακαρόνια μέχρι ρύζι, δημητριακά, συσκευασμένα αβγά, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασμένο κρέας, γαλακτοκομικά και χυμούς.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uQNX3wln9SA

Μόνο το 2021 δόθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια γεύματα, καλύπτοντας τις ανάγκες 250 φορέων που στηρίζουν πάνω από 123.000 συνανθρώπους μας. Από την έναρξη, μάλιστα, του προγράμματος έχουν διατεθεί τρόφιμα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, κάθε σπουδαία ιδέα έχει πολύπλευρα οφέλη. Έτσι, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος  «Τρόφιμα Αγάπης»  προκύπτουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Υπό «κανονικές συνθήκες» τα τρόφιμα αυτά θα κατέληγαν στα απορρίμματα, αυξάνοντας επιβλαβείς ουσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Όμως είπαμε, μια ιδέα για να ανθίσει χρειάζεται και τα κατάλληλο περιβάλλον. Το όραμα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου δεν θα είχε αποκτήσει ποτέ υπόσταση, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της AB Βασιλόπουλος δεν είχαν ενεργό ρόλο στην υλοποίησή του και αν η Εταιρική Υπευθυνότητα δεν ήταν στο DNA και στην κουλτούρα της.