Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, κάτι σαν κόκκινη γραμμή δηλαδή για το αν ένας άνθρωπος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να του λείψουν -τουλάχιστον- τα βασικά. Αχ, Ευρώπη, που έλεγε και ένας γνωστός μας και στην προκειμένη περίπτωση, κρατάμε μόνο τον αναστεναγμό.

Η Ελλάδα μας, αυτή η πανέμορφη και ηλιόλουστη χώρα, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σωστά; Σωστά. Οπότε ακολουθεί και αυτή τη  τους “κανόνες” που σχετίζονται με το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, σωστά; Λάθος! Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν κρατάει το επίπεδο, αλλά κάνει το αντίθετο: το ρίχνει. Ξέρουμε, ξέρουμε, σοκ.

via GIPHY

Συμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, παρά τις αυξήσεις (στα 713 ευρώ μεικτά, 611 ευρώ καθαρά) του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2022, αυτός εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών και επομένως θα πρέπει να υπάρξει νέα και σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023. Να κάνετε χώρο στον κουμπαρά σας, μην το ξεχάσετε.

Η προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες. Και μετά ξύπνησαν.

∙Το β’ τρίμηνο το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Μια χαρά τα πάμε δηλαδή. Σε λίγους μήνες θα ακούσετε ξανά για αύξηση του κατώτατου μισθού, άλλωστε οι εκλογές πλησιάζουν.