Από ένα σημείο και μετά, θεωρούμε πως Στέφανος Τσιτσιπάς και Twitter χρειάζονται ένα διάλειμμα. Ο -εξαιρετικά- ταλαντούχος τενίστας φαίνετα αποφασισμένος να συνεχίσει το σερί ατυχών tweets, προφανώς χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσο του στοιχίζει όλο αυτό. Στο κάτω κάτω, Στέφανε (αν μας επιτρέπεις τον ενικό), δεν είναι απαραίτητο να τουητάρουμε ό,τι μα ό,τι μας έρχεται στο μυαλό. Μερικά θέματα είναι καλύτερα να λέγονται σε τραπέζια, σε ανοιχτές συζητήσεις, να είναι ζωντανό το επιχείρημα βρε αδερφέ, αλλά και οι προθέσεις. 

Αυτή τη φορά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, πιστός στο meme concept “κανείς, απολύτως κανείς”, κάνοντας retweet μια μισογυνική ανάρτηση του επιχειρηματία Ιμάν Γκάτζι, αποφάσισε, σαν να μην έφτανε αυτό, να προσθέσει και ένα δικό του σχόλιο. “Ο σύγχρονος φεμινισμός διδάσκει στις γυναίκες να μισούν τους άνδρες. Γυναίκες να μισούν τις γυναίκες, εκείνες που είναι περήφανες που είναι γυναίκες. Και κάνει τους άνδρες να ντρέπονται που είναι άνδρες. Είναι πραγματικά κρίμα που κάτι που ήταν αρχικά τόσο αγνό, έχει μετατραπεί σε κάτι τόσο καρκινώδες”, έγραφε το πολύ γενικόλογο και αρνητικό απέναντι στον φεμινισμό χωρίς να αναγνωρίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά, tweet του επιχειρηματία που έκανε retweet ο Τσιτσιπάς, γράφοντας στο μεταξύ: 

“Κατά τη γνώμη μου όλοι είναι και πρέπει να είναι ίσοι με όλους. Ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή του. Ο σύγχρονος φεμινισμός έχει μετατραπεί από την ισότητα των φύλων σε μια λατρεία οργής που επιδιώκει να υποτιμήσει τους άνδρες. Πώς είναι αυτό δίκαιο;”.

Εκεί που ευχόμασταν να βρεθεί κάποιος να του εξηγήσει και να μην καταλήξει και αυτή η ατυχής στιγμή του Στέφανου Τσιτσιπά σε λίγο ακόμα hate στα social media, βρέθηκε αυτός ο κάποιος. Η μάλλον αυτή η κάποια, που βρήκε μέσα της προφανώς το απαραίτητο απόθεμα υπομονής να εξηγήσει τα αυτονόητα. Συγκεκριμένα, η Βρετανίδα δημοσιογράφος Κάθριν Γουίτακερ, η οποία με απάντησή της τον ρώτησε πού βασίζει αυτή την εκτίμησή του για τον φεμινισμό. 

https://twitter.com/steftsitsipas/status/1598287349221588994?ref_src=twsrc%5Etfw

“Γεια Στέφανε, σύγχρονη φεμινίστρια εδώ. Απλώς αναρωτιέμαι πού βασίζεις αυτή την εκτίμηση. Πώς μόρφωσες τον εαυτό σου σχετικά με τη γυναικεία εμπειρία στη ζωή/στον κόσμο; Ποια είναι η αντίληψή σου για την πατριαρχία; Θα χαρώ να το συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή”, του έγραψε, με τον Τσιτσιπά να της δίνει μια εξαιρετική πάσα για τη σκληρή αλήθεια. 

“Μακάρι να είχα το προνόμιο να μην πιστεύω στην πατριαρχία”

“Έχω ενημερωθεί για το θέμα, ρωτώντας φίλες μου και γνωστές μου. Δεν πιστεύω στην πατριαρχία. Η ισότητα και η ενότητα είναι η λύση σε όλα”, της απάντησε, με εκείνη να τον αποστομώνει: “Μακάρι να είχα το προνόμιο να μην πιστεύω στην πατριαρχία”. Τι κάνει κάποιος μετά από το σερβίρισμα της σκληρής αλήθειας; Προσπαθεί να το “σώσει”. Αυτό επιχείρησε να κάνει και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, γράφοντας πως: 

https://twitter.com/CWhitakerSport/status/1598316673311932417?ref_src=twsrc%5Etfw

“Ο φεμινισμός ενδυναμώνει τους ανθρώπους, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπλακούν οι νέοι. Είναι μια διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι ο φεμινισμός είναι επωφελής αποκλειστικά για τις γυναίκες και ότι μόνο οι γυναίκες μπορεί να είναι φεμινίστριες. Στην πραγματικότητα, ο φεμινισμός επιδιώκει την ισότητα των φύλων, όχι την ανωτερότητα για τις γυναίκες», συνεχίζοντας: “Και ένας από τους βασικούς στόχους του φεμινισμού είναι να καταρρίψε τα μακροχρόνια στερεότυπα των φύλων. Με αυτόν τρόπο οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες ζωές”. 

“Οι άνισες κοινωνίες έχουν μικρότερη συνοχή. Έχουν υψηλότερα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς και βίας. Οι χώρες με μεγαλύτερη ισότητα φύλων είναι πιο συνδεδεμένες. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε ένα υγιές επίπεδο. Δεν θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικό. Εκεί είναι το πρόβλημα”, κατέληξε ο Τσιτσιπάς. 

https://twitter.com/CWhitakerSport/status/1598331009992376321?ref_src=twsrc%5Etfw

Δεν πέτυχε το κόλπο. Ο τενίστας κατηγορήθηκε πως παπαγαλίζει ό,τι διαβάζει στο Google για τον φεμινισμό. Πολλοί απόρησαν για ποιο ακριβώς “υγιές επίπεδο” μιλάει. Γιατί, καλώς ή κακώς, αυτά συμβαίνουν όταν δεν σκέφτεσαι πριν τουητάρεις και όταν δεν λες αλήθεια πως ρωτάς “φίλες και γνωστές”. Αν ρωτούσες, θα ήξερες ποιο ακριβώς είναι το γυναικείο βίωμα σε αυτόν τον κόσμο. Αν μας επιτρέπεις τον ενικό. 

Διάβασε ακόμα: Ο Απόστολος Τσιτσιπάς “πετσοκόβει” (μάλλον) το Provocateur