Η νέα επιτυχημένη σειρά του Netflix, το Wednesday, ένα spin-off της οικογένειας Addams με τον Τιμ Μπάρτον να σκηνοθετεί κάποια επεισόδια, έχει καταγράψει ρεκόρ για τις περισσότερες ώρες προβολής σε μια εβδομάδα για μια αγγλόφωνη σειρά στην πλατφόρμα.  Η Τζένα Ορτέγκα είναι ακαταμάχητη ως σαρκαστική Wednesday. Η σειρά όμως παραμένει ένα εφηβικό μελό με στοιχεία μυστηρίου και σαπουνόπερας (μη πρωτότυπες ή προβλέψιμες πλοκές, μη ρεαλιστικούς διαλόγους, με καστ όμορφων ενηλίκων που παίζουν τους έφηβους, σενάριο που αφηγείται την ιστορία ενός έφηβου κοριτσιού σε ένα νέο σχολείο χωρισμένο σε κλίκες και μια ελίτ ομάδα δημοφιλών κοριτσιών). Το Netflix ξέρει πώς να δημιουργεί ελκυστικές σειρές για το γυναικείο κοινό του. Μερικές από αυτές τις σειρές είναι επίσης τόσο στερεοτυπικές που μοιάζουν  σαν να δημιουργήθηκαν χωρίς ψυχή από έναν αλγόριθμο.

https://t.co/u563Ss8SwL

Πόσα εφηβικά δράματα έχει το “Netflix“; Άπειρα. Το πιο γνωστό είναι το “Stranger Things“. Βασισμένο στην νοσταλγία μας για άλλες εποχές είναι και το “Cobra Kai“. Το πιο αγαπημένο όλων μας είναι το Sex Education.  Το “13 Reasons Why” ήταν μακράν το πιο δημοφιλές και αμφιλεγόμενο. Σχολικές στολές φοράνε και στο Elite  και κάθε σεζόν ξεκινά με ένα νέο μυστήριο που, φυσικά, οι έφηβοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Φυσικά υπάρχει εφηβικό δράμα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το “Heartstopper” (βασισμένο σε webcomic). Ξέρω κόσμο που έχει κάνει binge watching με το  Derry Girls. Τα περισσότερα ακολουθούν την πλοκή του “Gossip Girl”. Η νοσταλγία είναι μάλλον ένα ανησυχητικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας που έχει γίνει ανίκανη να αντιμετωπίσει το παρόν της

https://twitter.com/hashtag/SundayWatching?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το γεγονός ότι παρακολουθούμε πολλές σειρές για εφήβους στο Netflix  σημαίνει ότι -στην πραγματικότητα- δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει με τη σύγχρονη εφηβεία. Γιατί το πραγματικό κοινό αυτών των σειρών δεν είναι έφηβοι. Δεν απευθύνονται πραγματικά σε εφήβους αλλά σε ενήλικες.  Αυτές οι πολύ καλοφτιαγμένες και εθιστικές μίνι σειρές του Netflix δεν έχουν κάτι νέο να πουν σε κανέναν.