Brexit, Covid, πόλεμος, κλιματικές καταστροφές, πολιτική αστάθεια, παγκόσμια ανασφάλεια, αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Υπάρχει μια μόνο λέξη για αυτό, και μόλις έγινε η λέξη της χρονιάς του Collins Dictionary: permacrisis. Τον Απρίλιο του 2021, οι αναλυτές της πολιτικής σκηνής στην Ευρώπη θεώρησαν ότι η λέξη “μονιμοκρίση” καθορίζει την εποχή στην οποία ζούμε. Κάποιοι στη Βρετανία αποδίδουν αναπόφευκτα τη γένεση εκείνης της εποχής στο Brexit . Για άλλους  ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έκανε τη λέξη απαραίτητη. Το “Permacrisis” είναι ένας  ο νεολογισμός  που ενσαρκώνει τέλεια την ιλιγγιώδη αίσθηση ενός νέου ζόφου, που αναρωτιόμαστε ποιά είναι η επόμενη πίστα σε αυτό το παιχνίδι επιβίωσης που ζούμε. Το λεξικό Collins ορίζει τη λέξη ως “παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας”, με το Partygate, το Kyiv και το “warm bank” να περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα. 

Η λέξη της χρονιάς ουσιαστικά μας λέει ότι κάθε κρίση αντί να οδηγεί σε κάτι καλύτερο, υποδηλώνει μια στατική και μόνιμα δύσκολη κατάσταση. Σκέψου το σαν το 1899, η ανθρωπότητα κατοικεί τώρα μέσα σε ένα δίκτυο αλληλοσυνδεόμενων συστημάτων και οποιαδήποτε κρίση σε ένα από αυτά τα συστήματα θα προκαλέσει κρίση σε όλα τα άλλα. Αν δεν κατάλαβες, μιζέρια απλώνεται παντού. Από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την κλιματική κρίση μέχρι την πανδημία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό  δεν βλέπουμε φως. 

Μια ασταθής “νέα κανονικότητα” 

https://t.co/NQMcQBoBSv

Οι κρίσεις μας έχουν γίνει τόσο περίπλοκες και βαθιές που μπορούν να ξεπεράσουν την ικανότητά μας να τις καταλάβουμε. Οποιαδήποτε απόφαση για την αντιμετώπισή τους κινδυνεύει να κάνει τα πράγματα χειρότερα υποστηρίζει ο Neil Turnbull, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent . Τις καραντίνες εννοούμε. Πολλοί πολίτες λαχταρούν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα – ακόμη και την πλήξη. Δεν βαριόμαστε ποτέ πλέον. Μπορείτε να επιλέξετε από ένα υπαρξιακό ποτ πουρί καταστροφικών γεγονότων για να δικαιολογήσετε τη χρήση του όρου, από την πανδημία του COVID έως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.  

Άλλες λέξεις που εκφράζουν το 2022 απόλυτα; Η αυξανόμενη πρακτική της “αθόρυβης παραίτησης” – το να κάνεις βασικά καθήκοντα στη δουλειά, αλλά όχι περισσότερο, απορρίπτοντας τον ανταγωνιστικό καριερισμό και τα email εκτός ωραρίου όπως και το “vibe shift”, που σημαίνει μια «σημαντική αλλαγή στην επικρατούσα ατμόσφαιρα ή στον πολιτισμό”. Η λέξη  “sportswashing”, ένας όρος για οργανισμούς και χώρες που χρησιμοποιούν αθλητικές δραστηριότητες για να ενισχύσουν τη φήμη τους ή να αποσπάσουν την προσοχή από απαράδεκτες πολιτικές. Το Κατάρ, ο οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2022 που ξεκινά αυτόν τον μήνα, έχει κατηγορηθεί για sportwashing μετά από κριτικές σχετικά με την κακομεταχείριση των μεταναστών, την ομοφοβία και την ελευθερία της έκφρασης.