Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που καλείσαι να κάνεις, με την προτροπή των αεροσυνοδών,  τη στιγμή που κάθεσαι στη θέση σου στο αεροπλάνο; Να κλείσεις το κινητό σου ή να το βάλεις σε λειτουργία πτήσης. Φανταζόσουν ποτέ πως θα έρθει η στιγμή που θα σταματήσεις να το κάνεις αυτό; Εμείς όχι. Κι όμως. Αυτή η στιγμή έρχεται. Σε άλλα νέα, αυτή η οδηγία θα αποτελέσει σύντομα μια νοσταλγική ανάμνηση από τα παλιά, σύμφωνα με την El Pais, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ορίσει συγκεκριμένες συχνότητες για τη νέα τηλεφωνία 5G που θα επιτρέπει την κινητή συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια πτήσης. 

Στην ουσία, με αυτή την απόφαση, οι αεροπορικές θα επιτρέπουν στους πελάτες να μιλούν στο τηλέφωνο, να στέλνουν μηνύματα, να συνδέονται στο ίντερνετ, κατά τη διάρκεια πτήσεων. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται με τη χρήση ειδικού διαδικτυακού εξοπλισμού, που ονομάζεται picocellular, και συνδέει το δίκτυο κατά τη διάρκεια της πτήσης με το έδαφος, μέσω δορυφόρου. «Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο όσον αφορά τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εν τω μεταξύ. 

Με ανοιχτά κινητά, λοιπόν οι πτήσεις, τα οποία όμως θα λειτουργούν μόνο σε χαμηλά υψόμετρα και μόνο εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Παράλληλα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους θα μπορεί να απαιτήσει την απενεργοποίησή τους ανά πάσα στιγμή, αν το θεωρεί σκόπιμο. «Το 5G θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Breton.

Προφανώς δεν θα είναι δωρεάν

Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό όλο αυτό, ούτως ή άλλως. Δεν θα είναι δωρεάν αυτή η δυνατότητα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και οι αεροπορικές πιθανότατα, θα χρεώνουν ένα ειδικό τέλος, μιας και κατά τη διάρκεια της σύνδεσης μπορεί να χρησιμοποιούνται δίκτυα στο έδαφος σε περισσότερες από μια χώρες, γεγονός που θα οδηγήσει σε χρεώσεις περιαγωγής. 

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις για την εγκατάσταση του εξοπλισμού για τη σύνδεση των επίγειων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με τα αεροσκάφη εν πτήσει μέσω δορυφόρου.

Για λειτουργία πτήσης, μας βλέπουμε στο τέλος, παιδιά.