Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας επανέφεραν στη ζωή περισσότερους από δώδεκα προϊστορικούς ιούς που είχαν παγιδευτεί βαθιά μέσα στους μόνιμους πάγους της Σιβηρίας. Κάποιος παίζει με τα νεύρα μας που δεν τα λες και καλά μετά από τον τελευταίο ιό που μπήκε στις ζωές μας. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να τεκμηριώσουν 13 ιούς που δεν είχαν ξαναδεί, οι οποίοι ήταν αδρανείς, παγωμένοι εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι επιστήμονες ξεπαγώνουν αυτούς τους αρχαίους ιούς προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία. Καθώς ο μόνιμος πάγος λιώνει στο βόρειο ημισφαίριο απελευθερώνονται τόνοι παγιδευμένων χημικών ουσιών και μικροβίων. Υποθέτουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες πανδημίες τύπου COVID-19 στο μέλλον, καθώς οι πάγοι που λιώνουν συνεχίζουν να απελευθερώνουν ιούς που ήταν αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ορισμένοι από αυτούς τους “ιούς ζόμπι” θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Το 2016, ένα παιδί πέθανε και δεκάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στη Σιβηρία. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ένα κύμα καύσωνα ξεπάγωσε τον μόνιμο πάγο και ανακάλυψε ένα κουφάρι ταράνδου μολυσμένο με άνθρακα πριν από δεκαετίες. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι αρχαίοι ιοί θα μπορούσαν να μολύνουν έναν ξενιστή μόλις εκτεθεί σε εξωτερικές συνθήκες όπως η θερμότητα, το οξυγόνο και οι ακτίνες UV. Ο κίνδυνος αυτός θα αυξηθεί όταν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, περισσότεροι άνθρωποι θα επσικεφθούν την Αρκτική. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απόψυξη του μόνιμου πάγου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της γης θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση απελευθερώνοντας παγιδευμένα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό του επιπέδου μολυσματικότητας αυτών των άγνωστων ιών όταν εκτίθενται στο φως, τη θερμότητα, το οξυγόνο και άλλους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.Τον Ιούνιο του 2021, Ρώσοι επιστήμονες ανέστησαν σκουλήκια ¨”ζόμπι” που είχαν παγώσει για 24.000 χρόνια στην Αρκτική.