Όταν η Kaho Yoshida μετακόμισε στον Καναδά ήταν μόλις 15 ετών. Δεν μπορούσε να πει ούτε λέξη στα αγγλικά, σε μια εποχή που το Google Translate δεν είχε γίνει αυτοματοποιημένη εγκεφαλική αντίδραση στο concept “χαμένοι στη μετάφραση”. Η τέχνη ήταν το μοναδικό έσο έκφρασής της σε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο. Σπούδασε animation στο Emily Carr Univesity.

Η ιστορία της θα έπρεπε να είναι μια αδιάκοπη δημιουργική εξερεύνηση, μαζί με τα ups και τα downs που περιλαμβάνονται στο να είναι κανείς ένας κατά τα άλλα φυσιολογικός άνθρωπος. Δεν ήταν έτσι όμως, μιας και η πραγματικότητα μιας ασιάτισσας στον δυτικό κόσμο δεν είναι ούτε ρόδινη, ούτε εύκολη. Η δημιουργική εξερεύνηση μιας τέτοιας γυναίκας σχεδόν ποτέ δεν είναι αδιάκοπη λόγω της σκληρότητας των καθημερινών εμπειριών. “Περίμεναν από εμένα να είμαι σεξουαλική με έναν τρόπο που ‘συναντά’ το στερεότπο, ενώ οι ανάγκες μου και οι επιθυμίες μου απορρίπτονταν”, εξηγεί, μιλώντας στο It’s Nice That.

Αρνούμενη να μπει σε καλούπια, η Kaho ξεκίνησε να δουλεύει το μικρού μήκους anime, “Tongue”. Πρωταρχικός της στόχος ήταν να κάνει τους ανθρώπους να μοιραστούν την εμπειρία τους από της φορές που φετιχοποιήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους, απλά και μόνο για να νιώσουν ορατοί και αποδεκτοί. “Έχω μάθει πως όσο πιο αυθεντική και ευάλωτη είμαι, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι συνδέονται με τις ιστορίες μου”, αναφέρει.

Η ταινία της αρχικά θεωρήθηκε soft porn, βρίσκοντας τη θέση της σε αυτή την κατηγορία. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την ιστορία μιας κοπέλας που επανέκτησε τη σεξουαλικότητά της και επαναπρογραμμάτισε τον εαυτό της. Κανονικότατα. Τον χρόνο της, τις επιθυμίες της, τη γλώσσα της. Μια γλώσσα, που η ίδια η καλλιτέχνιδα, θεωρεί πως την “προδίδει” συνεχώς, μιας και μαθαίνοντας αγγλικά στην εφηβεία της, η προφορά της μαρτυρά ακόμα τη μισή -για πολλούς- ιστορία της.

Το “Tongue” είναι ένα stop motion animation που γιορτάζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα και ομορφιά και αξίζει να το δεις παρακάτω:

舌 Tongue from Kaho Yoshida on Vimeo.