Η βιβλιοθήκη της Ανατομίας Ενός Εγκλήματος που μπροστά της εμφανιζόταν ο Γρηγόρης Βαλτινός ως αφηγητής για να εξιστορήσει τα φριχτά εγκλήματα δεν μπορεί να διαγραφεί από τη μνήμη όσων ξενυχτούσαν βλέποντας Eλληνες serial killers. Τα επεισόδια βασίζονται σε αληθινές υποθέσεις εγκλημάτων, τη δημοσιογραφική έρευνα ο Γιάννης Ράγκος και  το υλικό διασκευαζόταν από τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναριογράφο Πέτρο Μάρκαρη, καθώς αργότερα και από άλλους σεναριογράφους. Μιλάμε για έπος.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Ο πρώτος κύκλος έχει μείνει στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία ως η πιο αιματηρή και άγρια τηλεοπτική παραγωγή μέχρι και σήμερα. Το ΕΣΡ, μετά τη προβολή κάθε επεισοδίου, δεν προλάβαινε τις καταγγελίες, αφού μια φορά την εβδομάδα ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έδειχνε μπαλτάδες σε κρανία, μαχαίρια γεμάτα αίμα και ανθρώπινα μέλη κομμένα. Δεν προλάβαιναν οι οι αδερφοί Αλαχούζοι να φτιάχνουν πτώματα.

Ένας ήσυχος άνθρωπος

https://www.youtube.com/watch?v=U0jE5TgYD1Y

Ξεναγός στον τρόμο μας ο Βαλτινός. Υπόθεση Σπύρος Μπέσκος “ο δράκος της παραλιακής”. Έπαιζαν στο επεισόδιο οι : Άκης Σακελλαρίου , Βερόνικα Αργιέντζη , Μαρία Κυριάκη , Βάσω Γουλιελμάκη , Μαίρη Τσαγκαράκη , Φρόσω Λύτρα , Ράνια Κυπραίου , Σοφία Δαβίου. Ο Σπύρος Μπέσκος γνωστός και ως ο δράκος της παραλιακής έδρασε στα νότια προάστια των Αθηνών κυρίως, την περίοδο 1981 – 1983.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1981 στις 23:30 το βράδυ ο Μπέσκος συνάντησε έξω από ένα νυχτερινό κέντρο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος μία 22χρονη ιερόδουλη. Κατά την διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης ο Μπέσκος την τύλιξε αιφνιδιαστικά με ένα σκοινί, της έκλεισε το στόμα με ένα κουκουνάρι και κολλητική ταινία, και την στραγγάλισε. Το πρώτο πτώμα που βρέθηκε – αυτό της Χρυσάνθης Μπατζίκα – τον Σεπτέμβριο του 1981 έξω από το νυχτερινό κέντρο «Δειλινά» στη Γλυφάδα, ήταν το πρώτο σήμα που δόθηκε στην «Ασφάλεια Προαστείων» για την ύπαρξη ενός δολοφόνου και βιαστή. Για τα επόμενα δυο χρόνια, στην Ασφάλεια θα καταφτάνουν αναφορές για περιπτώσεις βιασμών, κυρίως στα νότια προάστεια και κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η Αστυνομία αποφάσισε να προκαλέσει τον δράστη και να βγάζει περιπολίες με γυναίκες αστυνομικούς – που υποδύονταν τις πόρνες.

Άκης Σακελλαρίου πάρα πολύ σκιαχτικός στο ρόλο.  

Τρις εις θάνατον

https://www.youtube.com/watch?v=9fFIQt9h55w

Η υπόθεση του Βασίλη Λυμπέρη που έκαψε τη γυναίκα τα παιδιά του και την πεθερά. Εννοείται στο ρόλο του μακελάρη ο Άκης Σακελλαρίου. Που σίγουρα στην αρχή των 90s δεν τον πλησίαζαν για αυτόγραφα από φόβο. Ο Λυμπέρης ήταν ο τελευταίος πολίτης ο οποίος εκτελέστηκε μετά από καταδίκη σε βάρος του για ποινικό αδίκημα. Η εκτέλεσή του (Ηράκλειο Κρήτης, πεδίο βολής της ΣΕΑΠ, 25 Αυγούστου 1972) έμελλε να είναι η τελευταία περίπτωση εφαρμογής της θανατικής ποινής στην ιστορία της Ελλάδας. Τα δικαστήρια συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους «εις θάνατον» και μετά τον Λυμπέρη αλλά τελικά κανένας δεν εκτελέστηκε μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1993. Ξεκλήρισε όλη την οικογένειά του.

Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας κατηγορούσαν τον Λυμπέρη ότι μεταχειριζόταν άσχημα τη Βασιλική, μεθούσε και σπαταλούσε πολλά χρήματα σε κέντρα διασκέδασης συχνά με συντροφιά γυναικών, ενώ είχε πουλήσει κι ένα προικώο οικόπεδο. Ο Λυμπέρης έκανε το έγκλημα γιατί στις 18 Ιανουαρίου θα γινόταν η δίκη για τη διατροφή που έπρεπε να πληρώσει για τα παιδία του (ηλικίας ενός και δυόμισι ετών).

Φουλ της ντάμας

Star cast: Θέμις Μπαζάκα , Μαρίκα Τζιραλίδου , Μαρί Κωνσταντάτου , Κωνσταντίνος Μάνος , Γιάννης Μπέζος , Μηνάς Χατζησάββας. To έγκλημα της Φούλας και της Κάστρου στου Χαροκόπου το 1931, δεν ήταν ένα συνηθισμένο έγκλημα. Η ομορφιά της κόρης (Φούλα), το πάθος και η αγριότητα της μάνας (Κάστρου) και ο ιδιόμορφος χαρακτήρας του θύματος (Αθανασόπουλος), συνθέτουν μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο που σημάδεψε την προπολεμική Ελλάδα. Το πτώμα του εργολάβου Δημητρίου Αθανασοπούλου βρέθηκε τεμαχισμένο μέσα σε δυο μεγάλα τσουβάλια που είχαν ριχτεί στις όχθες του Κηφισσού ποταμού στις 6 Ιανουαρίου 1931. Μετά τις ομολογίες τους ανεκαλύφθηκε ότι το έγκλημα διετέλεσαν οι οικείοι του Αθανασοπούλου και συγκεκριμένα, φυσικός αυτουργός ήταν ο ξάδερφος της πεθεράς του Αθανασοπούλου, ο 19χρονος Δημήτριος Μοσκιός και ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί η γυναίκα του Σοφία (Φούλα) Αθανασοπούλου, η πεθερά του Άρτεμις Κάστρου και η υπηρέτριά τους Ιωάννα (Γιαννούλα) Μπέλλου. Η επιρροή του εγκλήματος αυτού στην κοινωνία της εποχής ήταν τόσο μεγάλη που έγινε και λαϊκό τραγούδι σε μουσική και στίχους του Ιακώβου Μοντανάρη το 1931, το γνωστό Κακούργα πεθερά ή αλλιώς Καημένε Αθανασόπουλε τι σου’ μελλε να πάθεις / από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις.

Ζούσε στη συμβολή των οδών Θησέως και Αγ. Πάντων, στην Καλλιθέα. Ο Αθανασόπουλος ήταν ένας αθεράπευτος γυναικάς και κακοποιούσε τη γυναίκα του, Φούλα, μια 25χρονη εκπάγλου καλλονής. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο εργολάβος διατηρούσε ερωτικές σχέσεις και με την πεθερά του Άρτεμις Κάστρου.

10η Εντολή: Η αστυνομική σειρά που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον τηλεοπτικό χάρτη

Σε πρώτο βαθμό

Προβλήθηκε το 2005, η οικογένεια του Κυριάκου ζει κάτω από την πίεση του αυταρχικού χαρακτήρα του. Προστατευτικός και τρυφερός είναι μόνο με την κόρη του την Μαρίνα, την οποία υπεραγαπάει. Όταν, όμως, ανακαλύπτει πως η Μαρίνα διατηρεί κρυφή σχέση με ένα συμμαθητή της, η συμπεριφορά του αλλάζει απέναντι της και μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του βγαίνει στην επιφάνεια, με καταστροφικές συνέπειες για όλους τους. Ωραίο καστ: Αντώνης Αντωνίου, Κατερίνα Τσάβαλου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, Νατάσα Ασίκη, Κωνσταντίνος Λάγκος. Ο πατέρας βιάζει την κόρη του και η ίδια, μην μπορώντας να μιλήσει γι’ αυτό, προσπαθεί να το σκάσει. Μένει έγκυος από τον πατέρα της και τελικά ο γιος του τον πυροβολεί και καταλήγει να φυλακιστεί για το θάνατο του πατέρα του.

Μιλά για την υπόθεση Δουρή. Καταδικάστηκε για τον βιασμό και δολοφονία του 6χρονου γιου του. Εκ πρώτης ένας υπεράνω υποψίας ελαιοχρωματιστής, αλλά με ψυχολογικά προβλήματα. Το πτώμα του Νικολάκη μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο και το έργο ανέλαβε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης ο οποίος διαπίστωσε ότι: «Ο θάνατος επήλθε από ασφυξία εξ απόφραξεως των έξω αναπνευστικών στομίων μετ’ εκτεταμένων κακώσεων του πρωκτού. Βαριά σεξουαλική κακοποίηση και ανθρωποκτονία».

Σε στενό οικογενειακό κύκλο

https://www.youtube.com/watch?v=J7axRRIWvsg

Η Άννα είναι μια όμορφη σαραντάρα γυναίκα. Ζει με τα δυο της παιδιά που τα μεγάλωσε μόνη, μετά τον θάνατο του άντρα της. Στην ζωή της εισβάλει ξαφνικά ο Μάρκος. Δέκα χρόνια μικρότερος της. Ερωτεύονται ο ένας τον άλλον κι όλα κυλούν ήρεμα, μέχρι που ο Μάρκος έρχεται να ζήσει στο ίδιο σπίτι μαζί τους. Σταδιακά αρχίζουν τα προβλήματα και οι εντάσεις. Ο Μάρκος αρχίζει να παίζει το ρόλο του πατέρα, κάτι που ενοχλεί και τα παιδιά και την ίδια. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σε μεγάλα κέφια. Ο  Γιώργος Καραμίχος ήταν ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο.

Η πραγματική ιστορία

Ο Δημήτρης Κίτσος θα περιμένει για ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του και λίγο πριν τις 4.30 τα ξημερώματα θα μπει στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού και θα σκαρφαλώσει στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της Στέλλας Σπυριδάκη.Παραβιάζει την μπαλκονόπορτα ενώ προσπαθεί στη συνέχεια να την πνίξει. Θέλοντας να την σκοτώσει την πετάει από το μπαλκόνι και την πυροβολεί συγχρόνως. Η άτυχη γυναίκα σώζεται από την πτώση ενώ η σφαίρα την τραυματίζει στον γλουτό. Ο δολοφόνος εκτός εαυτού μόλις βλέπει ξύπνια τα παιδιά αρχίζει να τα κυνηγά με σκοπό να τα σκοτώσει πυροβολώντας στους τοίχους. Πρώτα πυροβολεί τον Λευτέρη στο κεφάλι που είχε γυρίσει από εκδρομή και στη συνέχεια την Ιωάννα στο πρόσωπο, στο δωμάτιό της.  Στη συνέχεια, ο ίδιος αυτοκτονεί.