Νέα έρευνα της ActionAid επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν: οι άντρες δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι η σεξουαλική παρενόχληση. Δεν αναγνωρίζουν τα προκλητικά βλέμματα των αντρών προς τις γυναίκες σε χώρους εργασίας ή την αφήγηση σεξουαλικών και πρόστυχων αστείων ως τέτοια. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, που δηλώνουν πως συχνότερα παρενοχλούνται με αυτούς ακριβώς τους τρόπους. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή, αλλά παρενοχλούν λεκτικά ή με το βλέμμα αναγνωρίζονται πολύ λιγότερο ως σεξουαλική παρενόχληση. Πιο συγκεκριμένα, τα προκλητικά βλέμματα σε ποσοστό 50% και η αφήγηση προκλητικών ή πρόστυχων αστείων σε ποσοστό 51,4%. Όλα αυτά, τη στιγμή που σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε δυο χρόνια πριν σε γυναίκες αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, οι ερωτώμενες είχαν απαντήσει πως αυτές ακριβώς είναι οι συχνότερες συμπεριφορές που βιώνουν. Μερικές, μάλιστα, και καθημερινά. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως το 69% των γυναικών που ρωτήθηκαν είχε βιώσει προκλητικά βλέμματα ως σεξουαλική παρενόχληση και το 61% την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων ή ιστοριών. 

Τι θεωρούν οι άντρες σεξουαλική παρενόχληση;

Από την έρευνα της ActionAid, προκύπτει πως για τους άντρες, η συνηθέστερη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι ο εκβιασμός για να ενδώσει μια γυναίκα σε σεξουαλικές προτάσεις, μέσα από άμεσες ή έμμεσες απειλές ή μέσω δωροδοκιών (88,1%), τον βιασμό, την απόπειρα βιασμού ή τη σεξουαλική επίθεση (87,9%) και την ανεπιθύμητη σωματική επαφή (83,4%).

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Σε αυτή συμμετείχαν 1.009 άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών, η πλειονότητα των οποίων, έγγαμοι με παιδιά, ηλικίας 45 ως 64 ετών, μισθωτοί πλήρους απασχόλησης, που διαμένουν στον νομό Αττικής και έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Eπίσης, πραγματοποιήθηκε ποιοτική διερεύνηση μέσα από 15 συνεντεύξεις με άνδρες εργαζόμενους από 27 ως 65 ετών. 

Σε ερώτηση για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στα οποία έχουν υπάρξει μάρτυρες, οι περισσότεροι άνδρες αναφέρονταν σε προκλητικά βλέμματα (21,3%), αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων (15,8%), σεξουαλικά ή σεξιστικά σχόλια και προσβλητικές ερωτήσεις για την προσωπική ζωή (14,5%). Βέβαια, η αντιδράσεις τους σε τέτοια περιστατικά δεν είναι συχνές. Το 60% όσων δήλωσαν πως έχουν υπάρξει μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν απάντησαν σε ερώτηση σχετική με το πώς αντέδρασαν σε αυτά, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως οι ίδιες οι γυναίκες-θύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πρόβλημα. 

Το 87,6% των ανδρών συμφώνησε με την άποψη ότι χρειάζονται πολιτικές μέσα στους εργασιακούς χώρους, για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 77,6% ανέφερε ότι δεν θα εργαζόταν σε χώρο εργασίας όπου συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. 

Σε ό,τι αφορά το κίνημα #metoo στην Ελλάδα και το αν αυτό έχει επιδράσει θετικά στον τρόπο που σκέφτονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, το 71,2% αντέδρασε καταφατικά, ενώ οι μισοί δήλωσαν πως οι φεμινιστικές ομάδες και οι ΜΚΟ αναπτύσσουν πολύ σημαντική δράση για την ισότητα των φύλων. 

***Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων