Κατεβαίνεις τα σκαλιά του καλά κρυμμένου μπαρ. Με το ζόρι διακρίνεις ένα κόκκινο φόρεμα σε μία γωνία, εκεί που ένα κερί δίνει λίγο από το φως του στο πρόσωπο της γυναίκας που έστησες γιατί, γαμώτο, είχε κίνηση. Πλησιάζεις, απολογείσαι και κάθεσαι στην καρέκλα. Ανάβεις ένα τσιγάρο καθώς δίνεις την παραγγελία σου. Ένα ουίσκι χωρίς πάγο τελικά, δεν κρατήθηκες αν και τελευταία σου δημιουργεί απίστευτες καούρες. Μέσα σε δύο λεπτά αναπαύεται στο σουβέρ μπροστά σου. Πίνεις μια γουλιά και ανάβεις και δεύτερο τσιγάρο. Χωρίζεις. Έτσι απλά.  Όχι γιατί άργησες, αλλά γιατί μυρίζει άσχημα αυτή η αηδία που δεν λες με τίποτα να κόψεις. 

Τώρα, θα αναρωτηθείτε γιατί κάναμε αυτή την εισαγωγή. Όχι, δεν βουλιάξαμε στο παρελθόν, τότε που επιτρεπόταν να καπνίσεις στα μπαρ. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε ότι τηρείται το μέτρο. Μην γελάτε, βρε. Όλα έχουν να κάνουν με μια έρευνα διαβάσαμε. 

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Παπαστράτος, με τίτλο Τσιγάρο: H ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε, οι άνθρωποι γύρω μας χωρίζουν. Αυτό το ξέραμε. Ο λόγος είναι αυτός που μας έκανε εντύπωση.

via GIPHY

Το 63% των μη καπνιστών απάντησε ότι το τσιγάρο αποτελεί αιτία διαφωνίας ή τσακωμού με τον/τη σύντροφό του, σε σχέση με το αντίστοιχο 47% του 2021. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και 6 στους 10 καπνιστές με σύντροφο μη καπνιστή, ποσοστό επίσης αυξημένο κατά 8% σε σχέση με πέρσι.  Αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους μη καπνιστές είναι η οσμή στο χώρο, η «τσιγαρίλα» (37%). Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η αναπνοή του καπνιστή (16%) και ο καπνός του τσιγάρου (14%). Η μυρωδιά λοιπόν αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις σχέσεις.

Το τσιγάρο γίνεται εμπόδιο και σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο. 4 στους 10  καπνιστές δηλώνουν πως το κάπνισμα προκαλεί συχνά εντάσεις και τσακωμούς με αγαπημένα τους πρόσωπα και παράλληλα το 66% των μη καπνιστών δηλώνουν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει. Μάλιστα και το 68% αναφέρει και δυσαρέσκεια όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών. Ενδεικτικό της  γενικότερης κατάστασης είναι και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (45%) δεν επιτρέπουν το τσιγάρο στο σπίτι τους.

Συγκινήθηκες, βλέπουμε. Θα πνίξεις τον καημό σου με ένα τσιγάρο ακόμα; Κακώς.