Υπέροχη η γωνιά του Historic Vids στο Twitter, από τις λίγες που πραγματικά περνάς καλά αφού, εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν, προσφέρει και άφθονο γέλιο. Για παράδειγμα, πρόσφατα πόσταρε ένα βίντεο που δείχνει αστροναύτες να δυσκολεύονται κάπως να περπατήσουν στο φεγγάρι. Μιλάμε για επικές σαβούρες, όχι αστεία.
Φυσικά, δεν μιλάμε για κάποιους τυχαίους αστροναύτες, μιλάμε για ΤΟΥΣ αστροναύτες, τους πρώτους που πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι. Ναι, κυρίες και κύριοι, για την γνωστή και ως προσσελήνωση μιλάμε. Μόνο που, μαζί με το βίντεο, είχαμε και μερικούς ανθρώπους που λίγο ήθελαν για να αμφισβητήσουν ανοιχτά τη γνησιότητα της αποστολής.
Καταρχάς, να πούμε ότι είναι αρκετά αστείο ότι υπάρχουν διάφοροι που εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η προσγείωση στο φεγγάρι συνέβη πραγματικά. Αλλά εντάξει, οι συνωμοσιολογίες πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων -κυρίως των Αμερικανών.
Εν πάση περιπτώσει, το βίντεο που δείχνει τους αστροναύτες να να περπατούν στο φεγγάρι μας κάνει ξεκάθαρο ότι είναι λίγο πιο σκληρό από ό,τι φανταζόμασταν. Όπως βλέπουμε, δυσκολεύονται πολύ να κρατήσουν την ισορροπία τους, καθώς και να βρουν τη δύναμη να κινηθούν όπως θέλουν.
Στο σύντομο βίντεο που τράβηξαν εκεί οι αστροναύτες της NASA, φαίνονται ακόμη και να απογοητεύονται λιγάκι μερικές φορές. Με τόσες τούμπες και εμείς το ίδιο θα κάναμε στη θέση τους.
«Είναι τόσο ψεύτικο που, καμία άλλη χώρα δεν το δοκίμασε ξανά», είπε ένας χρήστης στο Twitter ενώ ένας άλλος είπε πως «το στούντιο γλιστρούσε». Και όλα αυτά διότι εδώ και πολλά χρόνια, η θεωρία ότι η αποστολή δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι αλλά σε ένα στούντιο, διατηρείται φρέσκια.
Για να είμαστε δίκαιοι, αν ήταν ένα ψέμα, είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η ίδια η προσγείωση στο φεγγάρι, δεδομένης της τεχνολογίας που θα ήταν διαθέσιμη σε όσους εργάζονταν στη βιομηχανία του κινηματογράφου εκείνη την εποχή. Βλέπετε, το πρόβλημα με την προσπάθεια να περπατήσετε στο φεγγάρι είναι ότι η βαρύτητα είναι πολύ λιγότερη εκεί, που σημαίνει ότι τα πάντα ζυγίζουν μόνο περίπου το 17 τοις εκατό από αυτό που θα ζύγιζε στη Γη. Εντάξει είμαστε τώρα;