1899: Οι 5 θεωρίες που έκαψαν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα

Σκεφτήκαμε πέντε θεωρίες που θα κάψουν τα αλώβητα εγκεφαλικά κύτταρά σας.

1899: Οι 5 θεωρίες που έκαψαν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα

Σκεφτήκαμε πέντε θεωρίες που θα κάψουν τα αλώβητα εγκεφαλικά κύτταρά σας.


Πολλά έχουμε καταλογίσει στο Netflix. Κάποιες μέρες το σνομπάραμε, κάποιες το χαρακτηρίσαμε βίντεοκλαμπ για ριάλιτι και σειρές με serial killers, ελάχιστες μας έφτασε στο αμήν και σκεφτήκαμε να κόψουμε τη συνδρομή. Πάντα όμως μας «καψουρεύει» (βλέπουμε "Αυτή η νύχτα μένει" και αυτό βγαίνει) και μένουμε εκεί. Το 1899 είναι μια σειρά που δεν έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε. Τα γράψαμε εδώ κι εδώ. Σήμερα πάμε ένα βήμα παρακάτω τη σχέση μας με τη σειρά φαινόμενο των δημιουργών του Dark. Αν δεν έχετε ήδη παρακολουθήσει το τελευταίο επεισόδιο, προειδοποιούμε για spoilers. Διαστημικά spoilers. Να ξέρετε ότι οι δημιουργοί Γιάντε Φρίσε και Μπάραν μπο Οντάρ μίλησαν στο IndieWire και αποκάλυψαν ότι δημιούργησαν το "1899" για τρεις σεζόν στο Netflix. Και όχι δεν έχουν ιδέα για κανένα κόμικ με την ίδια πλοκή και χαρακτήρες που κατηγορούνται ότι αντέγραψαν.

Project Prometheus

Στο φινάλε τουυ 1899 μαθαίνουμε ότι το Kerberos είναι μια προσομοίωση που δημιουργείται από έναν υπολογιστή υψηλής τεχνολογίας που βρίσκεται μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ως μέρος του σχεδίου Prometheus.

Το ψάξαμε στην βίβλο του διαδικτύου, το Google. Tο Project Prometheus, ιδρύθηκε το 2003 από τη NASA για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικής ενέργειας για διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.  Ονομάστηκε έτσι από τον σοφότερο από τους Τιτάνες στην ελληνική μυθολογία που έδωσε το δώρο της φωτιάς στην ανθρωπότητα. Η NASA είπε ότι το όνομα Προμηθέας δείχνει τις ελπίδες της να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την κατανόηση της φύσης και την επέκταση των δυνατοτήτων για την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος. Ουσιαστικά, η NASA προσπάθησε να αντιμετωπίσει δύο πολύ σχετικούς στόχους προκειμένου να επιτύχει την επιτυχία της αποστολής: πρώτον, το Prometheus Project θα έπρεπε να ωθήσει τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος όντας ένα Deep Space Vehicle (DSV) που θα μπορούσε αποτελεσματικά, με ασφάλεια και αξιοπιστία να χειριστεί συστηματικά/ρομποτικά έρευνα πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα χρησιμοποιώντας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με ηλεκτρική πρόωση (NEP). Μετά την επιτυχία του τελευταίου, το όχημα θα είχε ως αποστολή τη συλλογή δεδομένων παρατήρησης για τα παγωμένα φεγγάρια του Δία. Αυτό το έργο λειτούργησε για να θέσει τις βάσεις για μερικά πολύ σοβαρά διαστημικά εγχειρήματα για την εξερεύνηση του γαλαξία μας.

Τα κίνητρα του Ciaran

Το Project Prometheus αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να μπορούν να ζήσουν σε έναν νέο πλανήτη μετά από ένα κατακλυσμικό γεγονός. Η σειρά μας λέει ότι το διαστημόπλοιο είναι μέρος μιας «αποστολής επιβίωσης», κάτι που σημαίνει ότι η Γη έχει καταστραφεί. Τα πραγματικά σώματα όλων αυτών των χαρακτήρων είναι αδρανοποιημένα μέσα στο πλοίο διαφυγής του Project Prometheus, πηγαίνοντας σε μια άγνωστη τοποθεσία στο βαθύ διάστημα. Πιστεύουμε ότι εξαιτίας του ιού οι άνθρωποι μέσα στην προσομοίωση του 2099 θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τρομερές προκλήσεις για να εξασφαλίσουν ότι η συνείδησή τους δεν θα καταστραφεί οριστικά.Οι χαρακτήρες του 1899 παλεύουν με θέματα που σχετίζονται με το τραύμα, τη μνήμη, την ψυχική υγεία και τον ψυχολογικό έλεγχο. Μήπως το Project Prometheus είναι κάποιο ψυχολογικό πείραμα;

Μήπως η Μόρα είναι ήδη νεκρή;

Ένα πράγμα που παρατήρησαμε ήταν το βιβλίο «The Awakening» της Kate Chopin στο δωμάτιο της Μόρα. Το 1899 συγκλόνισε τους αναγνώστες με την ειλικρινή αντιμετώπιση της γυναικείας συζυγικής απιστίας.  Το αναγνωστικό κοινό αιφνιδιάστηκε από την τολμηρή απεικόνιση μιας γυναίκας παγιδευμένης σε έναν αποπνικτικό γάμο, που αναζητά και βρίσκει παθιασμένες σχέσεις  εκτός γάμου. Η κύρια ηρωίδα του, η Έντνα αναζητά διαφυγή αυτοκτονώντας, πνίγοντας τον εαυτό της στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, ο ωκεανός ήταν αυτό που η Έντνα πίστευε ότι θα την απελευθέρωνε από τις αλυσίδες που της είχε τοποθετήσει η κοινωνία. Θεωρείται ευρέως ως έργο ορόσημο του πρώιμου φεμινισμού.

Σύμφωνα με τον Χένρι (δεν ξέρουμε αν όντως είναι ο πατέρας της), ο λόγος που η Μόρα δημιούργησε την προσομοίωση ήταν για να μπορέσει να ζήσει με τον ετοιμοθάνατο γιο της για πάντα. Αυτό αντιπροσώπευε ο τάφος με το σταυρό και γι' αυτό κρύφτηκε εκεί ο Έλιοτ. Ήταν ο τάφος του. Ο Έλιοτ πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί ο σύζυγος της Μόρα να είναι επίσης νεκρός ή ανύπαρκτος, αλλά υπάρχει στην προσομοίωση. Γι' αυτό κανένας από τους δύο δεν ήταν εκεί όταν ξύπνησε. Μήπως ο Ciaran δεν είναι άνθρωπος, αλλά AI;

Υπάρχει στην πραγματικότητα ο πατέρας της Μόρα;

Ο Χένρι παρακολουθεί και τους άλλους επιβάτες του πλοίου για να παρατηρήσει πώς ακολουθούν τα ίδια μοτίβα σε κάθε λούπα της προσομοίωσης, μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον Ciaran για να διατηρεί τη λούπα ή για να δει αν οι άνθρωποι μπορεί να λειτουργήσουν λογικά και όχι συναισθηματικά. Μάλλον δεν είναι ο κακός της σειράς. Ο Χένρι μπορεί να είναι μια προσωποποίηση της μνήμης της Μόρα για τον πατέρα της. Η Μόρα λέει ότι θυμάται τον Χένρι ως κάποιον που την παρακολουθούσε και τον αδερφό της και αγανακτούσε για την φθίνουσα ψυχική υγεία της συζύγου του (όπως ο σύζυγός της ηρωίδας του Awakening).

Τι κάνουν οι χαρακτήρες στο διάστημα;

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι όλοι βρίσκονται σε μια εγκατάσταση ψυχικής υγείας και οι προσομοιώσεις έχουν σχεδιαστεί είτε για να τους τιμωρούν είτε να τους θεραπεύουν. Σε αυτό το σενάριο, ολόκληρη η ομάδα έχει κάνει κάτι για το οποίο πρέπει να τιμωρηθεί ή να βρεί τη θεραπεία για να επουλώσει το τραύμα. Λαμβάνοντας υπόψη πόσοι χαρακτήρες έχουν αναμνήσεις να σκοτώσουν κάποιον άμεσα ή έμμεσα, αυτή η θεωρία είναι βάσιμη. Ξέρουμε ήδη ότι η φωνή της Μόρα πάντα λέει στους άλλους να ξυπνήσουν, πρέπει να είναι ο μόνος δημιουργός ή τουλάχιστον ο κύριος χαρακτήρας αυτής της ιστορίας. Είναι πιθανό να μην υπάρχει ούτε ένα άτομο που να υπάρχει πραγματικά με σάρκα και οστά πέρα ​​από τη Μόρα.Υπάρχω κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω. Τα έχει πει ο Στελάρας πολύ πριν μας κάνουν τους έξυπνους οι Γερμανοί. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα