Σχεδόν ακούμε τη φωνή των γονιών μας, να μας προειδοποιούν, πως αν συνεχίσουμε να ακούμε μουσική τόσο δυνατά, θα χάσουμε την ακοή μας. Πιστεύαμε ότι το πρόβλημά τους δεν ήταν η ένταση καθαυτή, αλλά το γεγονός τη δυναμώναμε κάθε φορά που άνοιγαν το στόμα τους. Νομίζαμε πως ένιωθαν το επικοινωνιακό κενό ανάμεσά μας να μεγαλώνει. Ναι, ΟΚ, το ένιωθαν και αυτό, αλλά περισσότερο στα αλήθεια πίστευαν πως βλάπτουμε την ακοή μας. Και είχαν δίκιο, διάολε. Ας τους το δώσουμε.

Σύμφωνε με έρευνα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους, εξαιτίας της χρήσης ακουστικών (όλων των ειδών) αλλά και των υψηλών εντάσεων στις οποίες ακούν μουσική. Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο υπολόγισε πως το 24% των ατόμων από 12 ως 34 ετών ακούν μουσική σε ένα «μη ασφαλές επίπεδο». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο BMJ Global Health. Οι επιστήμονες μάλιστα καλούν τις κυβερνήσεις να ορίσουν ασφαλείς πολιτικές σχετικά με το ζήτημα.

Από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γνωρίζουμε πως περισσότεροι από 430 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών παγκοσμίως αυτή τη στιγμή έχουν απώλεια ακοής. Οι νέοι, δε, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της χρήσης προσωπικών συσκευών ακρόασης, όπως τα κινητά τους, τα ακουστικά τους (ασύρματα, ενσύρματα) αλλά και του τρόπου διασκέδασής τους. Σε άλλα νέα, ναι, το να κάθεσαι δίπλα στο ηχείο του μπαρ, επιβαρύνει επίσης την ακοή σου.

via GIPHY

Οι ερευνητές τονίζουν πως «οι επαναλαμβανόμενες αλλά ακόμα και οι μεμονωμένες περιπτώσεις μη ασφαλούς ακρόασης μπορεί να προκαλέσουν φυσιολογική βλάβη στο ακουστικό σύστημα, που εμφανίζονται ως παροδικές ή μόνιμες εμβοές ή/και αλλαγές στην ακοή». Παράλληλα, συμπληρώνουν ότι «η ζημιά από τη μη ασφαλή ακρόαση μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής και η έκθεση στον θόρυβο νωρίτερα στη ζωή μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία».

Μάνα, πατέρα, είχατε δίκιο.

*Είπαν, και δυνάμωσαν την ένταση στο Spotify.