Αναφορές για παιδαγωγούς χωρίς εμπειρία με παιδιά (υδραυλικούς), αλλαγή ημερομηνιών λήξης σε τρόφιμα προς διάθεση σε απόρους, παρεμπόδιση της επικοινωνίας των τροφίμων με τους συγγενείς και οικείους, ξυλοδαρμοί και μεσαιωνικές τιμωρίες, χέρια ανήλικων παιδιών γεμάτες φουσκάλες από εξουθενωτική εργασία (με 2€ αμοιβή), αγγίγματα στα γεννητικά όργανα των παιδιών, σεξουαλική κακοποίηση. Αν διαβάσει κανείς τις μαρτυρίες τριών πρώην τροφίμων στην Κιβωτό του Κόσμου νιώθει επιγαστρική δυσφορία.Κρατικός έλεγχος δεν υπήρχε σε αυτές τις δομές;

Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα; 

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνται στις δομές ανηλίκων της «Κιβωτού του Κόσμου». Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η υποβολή σχετικών καταγγελιών στον Συνήγορο του Πολίτη από έναν 19χρονο πρώην τρόφιμο της δομής που καταγγέλλει  κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο άτομο της δομής.

Η κατάθεση του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση στρέφεται εναντίον ενός προβεβλημένου στελέχους της ΜΚΟ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και άλλη επίσημη καταγγελία εναντίον του. Ο 19χρονος πήγε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε τα εξής: πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.

Ο ασκός των καταγγελιών άνοιξε

https://twitter.com/kanekos69/status/1593539002870669315?ref_src=twsrc%5Etfw

Τρεις νέοι άνθρωποι μίλησαν στην Καθημερινή για τα όσα έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου. Ένας 27χρονος πήγε ως παιδί θύμα κακοποίησης στην Κιβωτό. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ ζητιάνευε στα φανάρια. Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

14χρονα παιδιά που έκαναν απλήρωτη εργασία

Καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα.

Η δομή στη Χίο

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνάρια. «Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.

Η δομή στην Ήπειρο

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη στην Καθημερινή πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Ψέματα στους δημοσιογράφους

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Η ασέλγεια

Οταν ήταν τιμωρία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ένας όπως λέει υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος, πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση. «Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι», θυμάται. «Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει στην «Κ». Μίλησε σε έναν φίλο του, που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό, λέει ο 27χρονος.

Η στάση του πατέρα Αντώνιου θυμίζει στρουθοκάμηλο

«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».