Το καστ ήταν απογοητευτικό, το σενάριο βαρετό και η πλοκή θυμίζει σαπουνόπερα με απατημένες πρώην. Τα γράψαμε από το πρώτο επεισόδιο. Μας προβλημάτισε τότε η απεικόνιση της Βασίλισσας ως θείτσας που πρήζει τον Πρωθυπουργό να κάνει τα θελήματά της. Την είδαμε να περνά  τον περισσότερο χρόνο της μαζί του ζητώντας από την κυβέρνηση να πληρώσει για να επισκευάσει το γιοτ της. Στα επόμενα επεισόδια την βάζουν ως καρικατούρα να παρακαλεί τον  Τζον Μέιτζορ να γίνει σύμβουλος γάμων και διαπραγματευτής διαζυγίων.

https://twitter.com/hashtag/TheCrown?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Είδαμε έναν ηθοποιό που συνήθως επιλέγουν οι σκηνοθέτες για ρόλους καρδιοκατακτητή -και έχει εμπλακεί και στην πραγματικότητα σε σκάνδαλα με ερωτικά τρίγωνα- να κρατά το ρόλο του πρίγκιπα Καρόλου. Έτσι, το θεληματικό πιγούνι του και η πολυεπίπεδη ερμηνεία του Γουέστ κάνουν τον νυν Βασιλιά της Αγγλίας να μοιάζει σχεδόν συμπαθητικός. Απεικονίζεται ως θύμα του καθήκοντος και της γυναίκας του που απέτυχε να καταλάβει το ρόλο της στην βασιλική οικογένεια/ εταιρεία και προκαλούσε με τις επιλογές της (ακόμη και τις στιλιστικές) την προσοχή του Τύπου.Οι περισσότεροι θεατές βλέπουν μια τέτοια σειρά στο Netflix και ξεχνούν ότι είναι μυθοπλασία. Κάπως έτσι, εντυπώνεται σε ένα νεότερο κοινό ότι η Νταϊάνα ήταν μια γυναίκα που διαρκώς ήθελε προσοχή. Και την εκβίαζε φορώντας revenge φορέματα.

Στην πραγματικότητα, εκείνη την εποχή η πριγκίπισσα Νταϊάνα ασχολιόταν αποκλειστικά με την φιλανθρωπία. Με κάθε χειραψία χωρίς γάντι και κάθε αγκαλιά βοηθούσε να αμφισβητήθει η υστερία και ο φόβος που ήταν διάχυτος εκείνη την εποχή για τους ασθενείς του HIV. Αντιμετώπιζε τους Άγγλους που ήταν φορείς με αξιοπρέπεια, σεβασμό και συμπόνια. Το 1997, τη χρονιά του τραγικού θανάτου της, η πριγκίπισσα Νταϊάνα επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική και συναντήθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα. Η Νταϊάνα είχε ένα ανθρωπιστικό όραμα για τον εαυτό της που ξεπερνούσε τις βαρετές και παραδοσιακές βασιλικές ίντριγκες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Νταϊάνα επισκεπτόταν ασθενείς με AIDS σε πολλές χώρες, πήγε σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Βραζιλία και σε ένα ξενώνα στο Τορόντο του Καναδά.

https://t.co/uXeM46Bi3n

Είδαμε τον πρίγκιπα Φίλιππο ( ο Τζόναθαν Πράις διδάσκει πάντα) να νουθετεί την ευάλωτη πριγκίπισσα Νταϊάνα (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι) και ξεδιάντροπα να της λέει να κρατήσει τη δυστυχία της για τον εαυτό της αντί να τη μοιραστεί. Υπάρχουν ακόμα και σκηνές που δείχνουν τον Κάρολο να κακομεταχειρίζεται λεκτικά την Νταϊάνα μετά την έκδοση του διαζυγίου.

Είδαμε (κι αυτό είναι πραγματικό γεγονός) ακόμη και τον Διευθυντή του  BBC που είχε καλύψει τις δόλιες κι ανήθικες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να πιέσουν την Νταϊάνα για αποκλειστική συνέντευξη να την αποκαλεί ασταθή. Το BBC έχει αφαιρέσει κάθε στοιχείο της συνέντευξης από τους επίσημους λογαριασμούς του, αν και αποσπάσματα είναι διαθέσιμα στο YouTube. Η 5η σεζόν της σειράς έχει χάσει τη λάμψη της και βυθίζεται σε δραματοποιημένα γεγονότα τόσο προβληματικά που κάνουν κακό και στις προηγούμενες καλές σεζόν.