Πάντα πίστευα πως τα Χριστούγεννα αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά. Για ποιο λόγο να στολίσεις, να γεμίσεις με διακοσμητικά το χώρο, να τυλίξεις δώρα και να τα αφήσεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο αν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι που ζεις. Λάθος. Δεν είναι της παρούσης να εξηγήσω με ποιο τρόπο το κατάλαβα, σημασία όμως έχει ότι το αντιλήφθηκα και εδώ και μερικά χρόνια για μένα τα Χριστούγεννα είναι ένα παράθυρο στην παιδικότητα, την παράδοση και τη νοσταλγία. Είναι εκείνος ο μικρός εαυτός που ξυπνάει χαράματα και τρέχει κάτω από το δέντρο. Κυρίως όμως είναι η ελπίδα ότι κάπου, ίσως ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι, υπάρχει η μαγεία ενός άλλου διαφορετικού κόσμου.

Και πώς τον φανταζόμαστε αυτό τον κόσμο; Με φωτισμένα σπίτια, ξύλινες σκεπές, λαχταριστές χειμωνιάτικες γεύσεις και χιόνι (για τους πιο τυχερούς). Είναι ο κόσμος που μας φέρνει φέτος η ΙΚΕΑ μέσα από τη χριστουγεννιάτικη συλλογή VINTERFINT 2022, τον διακοσμητικό φωτισμό STRÅLA και τα εορταστικά τρόφιμα και ποτά VINTERSAGA.

Φέτος λοιπόν θα μάθουμε το fika, την, τόσο σουηδική όσο και οι ABBA, μάζωξη με τους φίλους για καφέ και λιχουδιές, και θα την εμπλουτίσουμε με στολίδια και φώτα εμπνευσμένα από την Σκανδιναβική λαογραφία και χειροτεχνία, τα οποία θα μετατρέψουν το σπίτι μας σε μια μικρή χώρα θαυμάτων.

Ναι, υπάρχουν καλοί λόγοι για να το κάνουμε:

1. Διακόσμηση βγαλμένη από παραμύθι

Το σπίτι πάντα ήταν συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα και τα Χριστούγεννα πάντα ήταν η εποχή που αγαπά η νοσταλγία. Η συλλογή VINTERFINT 2022 είναι γεμάτη με διακοσμητικά και γιορτινά αντικείμενα που κάνουν τα Χριστούγεννα μαγικά ξανά. Η σχεδιάστρια Eva Lundgreen εμπνεύστηκαν από τις από τις αναμνήσεις των παιδικών της Χριστουγέννων, των παραμυθιών και των χιονισμένων Σκανδιναβικών τοπίων, που είναι γεμάτα από διάσπαρτα, ρουστίκ κόκκινα σπίτια. «Λατρεύω την παιχνιδιάρικη διάθεση των ξωτικών των Χριστουγέννων στα σκανδιναβικά παραμύθια και ήθελα να τη μεταφέρω στα μοτίβα που δημιουργήσαμε για την συλλογή VINTERFINT 2022», εξηγεί η ίδια.

Δικά μου αγαπημένα ο καθιστός άγιος Βασίλης με τον τεράστιο κόκκινο σκούφο, αλλά και άλλες παραδοσιακές σκανδιναβικές φιγούρες, όπως η julbock, η κατσίκα των Χριστουγέννων, και ο τάρανδος. Ήδη τα έχω τοποθετήσει στην πιο χριστουγεννιάτικη γωνιά του σπιτιού να «τα λένε» και -ποιος ξέρει;- ίσως κάνουν και κάποιο χριστουγεννιάτικο θαύμα.

2. Τα Χριστούγεννα έχουν γεύση (και άρωμα)

Η γεύση των Χριστουγέννων βρίσκεται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του σπιτιού -πάντα κάτι θα υπάρχει που θα σε βάζει στον «πειρασμό» να το δοκιμάσεις ή και να το φτιάξεις (αν είσαι πιο δημιουργικός τύπος). Ειδικά φέτος μάλιστα, με την παιδική ποδιά και το καπέλο μάγειρα της συλλογής VINTERFINT 2022, μπορείς να έχεις στην κουζίνα και τη συνδρομή μικρών βοηθών. Πλάι, λοιπόν, στα «δικά μας» παραδοσιακά γλυκά άσε και λίγο χώρο για τις γλυκές και πικάντικες γεύσεις VINTERSAGA. Τι πιο γιορτινό άλλωστε από ένα ζεστό ποτό φρούτων την ώρα που αρχίζει να σουρουπώνει; Και, φυσικά, δεν χρειάζεται να νιώσεις άσχημα που δεν μπόρεσες να αντισταθείς στα χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερ με νότες από γαρύφαλλο και κανέλα και έχεις φάει πολλά περισσότερα από ένα. Δεν θα τα κατάφερναν ακόμα και οι… Άγιοι. Γι’ αυτό, κάτω από το δέντρο άσε και μια λιχουδιά για τον Άγιο Βασίλη, ένα σπιτάκι φτιαγμένο από μπισκότα πιπερόριζας.

Και για να μη χάσει το δρόμο του μέσα στο σπίτι, φρόντισε να μείνει αναμμένο το αρωματικό κερί της συλλογής VINTERFINT 2022 με αίσθηση πορτοκάλι και γαρύφαλλο, αμφότερα συνδεδεμένα με τη σκανδιναβική παράδοση και σύμβολα καλοτυχίας για το νέο έτος.

3. Λάμψη και φως

Διακοσμητικά, checked. Χειμωνιάτικές γεύσεις από τη βόρεια Ευρώπη, checked. Λείπει κάτι ακόμα, δεν νομίζεις; Το απαλό και ζεστό φως. Λευκά led φανάρια, αμπαζούρ σε σχήμα αστεριού, διακοσμητικά τραπεζιού και, οπωσδήποτε πολλά, μα πάρα πολλά, χριστουγεννιάτικα φωτάκια για το δέντρο, όλες αυτές τις επιλογές και πολλές περισσότερες θα τις βρεις στο διακοσμητικό LED φωτισμό STRÅLA. Αν με ρωτάς, δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εικόνα ενός γιορταστικού σπιτιού από εκείνη που μέσα στην ησυχία της χειμωνιάτικης νύχτας έχεις αφήσει αναμμένα τα διακοσμητικά φώτα να δίνουν χριστουγεννιάτικη θέρμη και ζεστασιά στο χώρο.

3+1. Μήπως ξέχασες κάτι;

Ναι, τα δώρα! Μην είσαι τέτοιος… Δώσε χαρακτήρα στο χώρο κάτω από το δέντρο και τύλιξε τα δώρα που θα προσφέρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα με τα ρολά περιτυλίγματος της σειράς VINTERFINT 2022 στα οποία κυριαρχούν σκανδιναβικές παραμυθένιες φιγούρες, οι έντονες ρίγες και χρώματα και συνδύασε τα με τις αντίστοιχες ετικέτες και κορδέλες.

Τώρα ναι, είσαι έτοιμος για το δικό σου μαγικό, χριστουγεννιάτικο κόσμο της ΙΚΕΑ.