Ακόμα και σήμερα, παρά τις καθημερινές αποδείξεις, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση σαν ένα χειρότερο σενάριο, απλώς σαν μια πιθανότητα. Κάπως σαν το τέλος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, μάλλον πρόκειται για κάποιους είδους άμυνα απέναντι στην παράλυση που προκαλεί η σκέψη της και το ντόμινο επιπτώσεων που την ακολουθεί. Το γεγονός ότι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και φοράμε κοντομάνικα, λέει πολλά.
Τις προάλλες είχαμε γράψει για τον Richard Mosse, τον φωτογράφο που τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Αμαζόνιος φλεγόταν, βρισκόταν στα δάση του Εκουαδόρ και του Περού, έχοντας μόλις ολοκληρώσει ένα project για το μεταναστευτικό. Θεωρώντας τη φωτιά ένα σύμπτωμα της εξουσίας του ακροδεξιού Jair Bolsonaro, ο Mosse ένιωσε την ανάγκη να στρέψει τον φακό του προς τον καπνό. Το αποτέλεσμα αυτής της άφεσης στο ένστικτό του είναι το Broken Spectre, μια 74λεπτη ταινία, μαζί με ένα συνοδευτικό λεύκωμα φωτογραφιών.
Πέραν, όμως, από τις εικόνες και των όσων κατέγραψε και «έραψε» με αποτέλεσμα ένα ντοκιμαντέρ, ένας καλλιτέχνης, για να καταγράψει τα όσα σημαίνει ο όρος «κλιματική κρίση» (αν απορείς πώς ακριβώς θα μοιάζει, δες εδώ), έχουμε κάποιες πιο χειροπιαστές αποδείξεις. Ειδήσεις και τίτλους που έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μας, μάς έχουν χτυπήσει βίαια το καμπανάκι του κινδύνου, και εμείς κάναμε πως δεν ακούγαμε. Είναι τόσο πολλά τα λάθη και τόσο εκτενής η λίστα με τις αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε για να εμποδίσουμε την καταστροφή, που ο στρουθοκαμηλισμός αποτελεί για ακόμα μια φορά την πιο βολική λύση.
Ο Guardian Australia ανέβασε μια σειρά από φωτογραφίες στη σελίδα του στο Instagram, παρουσιάζοντάς τες ως τις «κλιματικές φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο». Όχι άδικα. Καθόλου άδικα.
Θα τις δεις όλες παρακάτω:
Παίχτες του γκολφ στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια μας πυρκαγιάς το 2017
Ένας καύσωνας που έσπασε κάθε ρεκόρ στη Λίμνη Boyang στην Κίνα, τον Ιούλιο του 2017 | Ακριβώς από κάτω, μια πεινασμένη αρκούδα στον Καναδά, τον Ιούλιο του 2017
O Υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού διευθετεί την Cop26 (για την κλιματική αλλαγή), ενώ στέκεται μέσα στη θάλασσα, το 2021.
Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία, τον Αύγουστο του 2019.
Μια οικογένεια προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην Τασμανία τον Ιανουάριο του 2013.
Ένας άντρας μεταφέρει παιδιά μέσα σε ένα δορυφορικό πιάτο κατά τη διάρκεια πλυμμήρας στο Πακιστάν, τον Αύγουστο του 2022 | Πλημμύρες στη Βενετία τον Νοέμβριο του 2019.
Καμηλοπαρδάλεις πεθαίνουν από τη δίψα στην Κένυα τον Δεκέμβριο του 2022.
Πυρκαγιές στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2021.
Χάσκι τραβούν έλκυθρο από το νερό, στο Greenland, τον Ιούνιο του 2019.