«Λέμε στον εαυτό μας ιστορίες για να ζήσουμε», είχε γράψει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζόαν Ντίντιον στο ξεκίνημα του βιβλίου της, White Album. Μέσα σε λίγες γραμμές, κατάφερε να χωρέσει όλη την ανθρώπινη ύπαρξη και τον τρόπο που επιλέγει να ζει. Γιατί ναι, ισχύει ότι λέμε ιστορίες στον εαυτό μας για να ζήσουμε, όπως ισχύει ότι μας αρέσει να πιστεύουμε σε μύθους που έχουν γαρνιριστεί με ψέματα -το ίδιο δεν είναι;

Μας αρέσουν οι μύθοι, δημιουργούν μια νέα, αν και ψεύτικη πραγματικότητα στο μυαλό μας η οποία είναι ικανή να μας κάνει να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι. Αλλά τώρα μπήκαμε σε βαθιά νερά, ας ασχοληθούμε με τα μικρά ψεματάκια που μεγάλωσαν, περπάτησαν και έγιναν μύθοι. Η Τζόαν Ντίντιον μπορεί να περιμένει, άλλωστε τα βιβλία της είναι εκεί για να μας υπενθυμίζουν το πόσο σπουδαία υπήρξε.
 
Οι μύθοι, λοιπόν, πάντα ήταν, είναι και θα είναι δημοφιλείς ακόμα και αν πολλοί από αυτούς έχουν διαψευστεί επανελλημένα. Για κάποιο λόγο, πολλοί από αυτούς δεν λένε να μπουν στο καβούκι τους και να επιπλεύσουν στη θάλασσα της αλήθειας. Αντιστέκονται, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, σε κάθε καφέ που απαγορεύει ή δεν απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάτσουν. Είναι παντού. Μήπως πρέπει να μπει μια τάξη επιτέλους;
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστοσελίδα The Richest συνέταξε μια λίστα με τους μεγαλύτερους μύθους τους οποίους εξακολουθούν πολλοί να πιστεύουν και όχι, δυστυχώς δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ίσως τους έχεις ακούσει, ίσως τους συζήτησες χθες το βράδυ όσο το τζιν άφηνε μια πικράδα τον ουρανίσκο σου.
 
Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
 
 Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία είναι σε θέση να το διαψεύσει αυτό αλλά ο μύθος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε περιοχή ενός υγιούς εγκεφάλου έχει κάτι να κάνει- και το κάνει. Τα περί 10% φέρονται να προήλθαν από «στατιστικές» από «γκουρού» του χώρου της αυτοβοήθειας. Δεν εννοούμε τον Ξενάκη, αφήστε τον άνθρωπο ήσυχο.
 
Η πανσέληνος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά
 
Μεγάλη παπάτζα. Μεμονωμένα περιστατικά αλλόκοτης συμπεριφοράς έχουν «χτίσει» αυτή τη θεωρία, όπως και η αντίληψη ότι το νερό στον εγκέφαλο επηρεάζεται από τις φάσεις της Σελήνης (όπως το νερό σε φυσικά φαινόμενα, για παράδειγμα στις παλίρροιες). Βεβαίως, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περίεργα ακόμα και όταν δεν είναι πανσέληνος. Σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά στοιχεία δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν την αντίληψη περί έξαρσης περίεργων/ ακραίων συμπεριφορών κατά την πανσέληνο. Σταματήστε να βλέπετε την τρίτη ταινία του Χάρι Πότερ αν σας επηρεάζει τόσο.
 
Τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά όταν τα κόβεις
 
Δεν ισχύει, απλά όταν τα μαλλιά είναι μακριά, τα βλέπουμε σε άλλο επίπεδο/στάδιο, ενώ τείνουν όταν ξαναφυτρώνουν να είναι πιο σκούρα απ’ ό,τι όταν είναι μακριά (που ανοίγουν από τον ήλιο).
 
Πάγωσαν τον Γουόλτ Ντίσνεϊ μετά θάνατον
 
Ναι, και τον Έλβις… Ο Ντίσνεϊ Ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής, και όταν πέθανε το 1966 η κρυονική είχε μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Η μανία με τις ζωές των celebrities και τις φήμες γύρω από αυτές έκαναν τα υπόλοιπα.
 
Υπάρχει σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
 
Για όλα φταίνε οι Pink Floyd και το «Dark Side of the Moon». Υπάρχει όντως μια πλευρά που δεν «βλέπει» προς τη Γη (προς τον πλανήτη μας «κοιτά» μόνο το 59% της επιφάνειας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 41% δεν φωτίζεται ποτέ. Τρομερός δίσκος πάντως.