Είναι φιλέτα. Το Ιντεάλ της Πανεπιστημίου και το Άστορ στην Σταδίου. Η ξενοδοχειοποίηση του κέντρου της Αθήνας συνεχίζεται. Θα γίνει μια τουριστική Disneyland για τουρίστες που θα περιφέρονται από τα ξενοδοχεία στα καφέ με τα σκανδιναβικά πλακάκια που τους θυμίζουν τα καφέ στις γειτονιές τους στην Κοπεγχάγη και το Λονδίνο και τρώνε τα street food που ξέρουν να παραγγέλνουν και στο lunch break τους στην Νέα Υόρκη. Να ζήσουμε να τα θυμόμαστε και να λέμε ιστορίες από τα παλιά στα παδιά μας όταν θα περνάμε απέξω στο μέλλον. Όταν θα βλέπουμε τους πανομοιότυπους τουρίστες που συναντούσαμε στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Παρίσι να ξεχύνονται στο ιστορικό τρίγωνο από τα ξενοδοχεία που θα χτιστούν στη θέση τους. 

Τι όχι; Θυμάστε τα ραντεβού που δίνατε στο Αττικόν και στον Απόλλωνα; Το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον τους είναι να αναγερθεί ξενοδοχείο στη θέση τους, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα της Καθημερινής για τα πιθανά σχέδια του προέδρου του Ιδρυματος Βουρου-Ευταξια να κατασκευαστεί ξενοδοχείο στη γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Ο ιστορικός κινηματογράφος του κέντρου Άστορ όπως επίσης τα Ιντεάλ και Αελλώ απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας επιχειρηματικών κινήσεων που επιδιώκει ο ΕΦΚΑ. Ο κινηματογράφος Έμπασσυ στο Κολωνάκι και το Όσκαρ στα Κάτω Πατήσια έκλεισαν οριστικά. Δεν άντεξαν μεταπανδημικά. Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει στην πρωτεύουσα 71 ξενοδοχεία, ενώ τουλάχιστον 2.500 νέα δωμάτια είναι σήμερα υπό κατασκευή. Λογικό, αν σκεφτείτε ότι θέλουν να κάνουν την Αθήνα προορισμό (city destination) για 365 μέρες το χρόνο. Οι αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να επεκτείνουν τα δρομολόγια τους στην Αθήνα μέσα στον χειμώνα. Αντέχει η Αθήνα τόσα ξενοδοχεία; Ή είμαστε μάρτυρες μιας παράλογης στρατηγικής για μεγέθυνση της αγοράς που δεν λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των Αθηναίων; Τους τελευταίους μήνες εκδίδονται διαρκώς νέες άδειες για κατασκευή ξενοδοχείων. Ποιός και γιατί τις εγκρίνει μαζικά; Άλλο σημαίνει ελεύθερη αγορά κι άλλο ανεξέλεγκτη. Χτίζουν με μανία τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία στην Αθήνα και τα νησιά.

Ο αιθουσάρχης του Άστορ και υπεύθυνος της εταιρείας διανομής Weird Wave, Μπάμπης Κονταράκης έστειλε Δελτίου Τύπου, στο οποίο σημειώνει πως: “Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί! Σε επόμενη επικοινωνία μας με τον ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαμε μια συνάντηση για το θέμα, μας απάντησαν ότι μπορούμε να συναντηθούμε αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους (!)”.

Δεν υπάρχει καμία προστατευτική διάταξη για τους κινηματογράφους, η τύχη των οποίων εξαρτάται από τον νέο εκμισθωτή.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ιωάννης Στεφανίδης για τις Νύχτες Πρεμιέρας