Το να είσαι ελεύθερος εδώ και καιρό “πλασάρεται” ως ασθένεια που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Τα ξέρετε τα στερεότυπα. Αυτά που σε πιέζουν να συμμορφωθείς με τα μεσαιωνικά κοινωνικά πρότυπα: βρες κάποιον, κάνε σχέση, μείνετε μαζί, αποκτήστε 2,4 παιδιά και σκύλο. Αυτά τα συστατικά που χρειάζεται για μια ευτυχισμένη ζωή. Ευτυχισμένη; Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που μάλλον ξέρουμε την κατάληξη της. Η εμμονή κατά των single είναι απλά ξεπερασμένη. Διαβάσαμε στο BBC  οτι το “single shaming” πηγάζει από αρνητικά στερεότυπα για όσους δεν έχουν σύντροφο: “Θα πρέπει να είναι δυστυχισμένοι και να αισθάνονται μοναξιά“, “Θα ψάχνουν και δεν θα βρίσκουν κάποιον να ταιριάζουν”, “Κάποιο πρόβλημα θα έχουν για να καταλήγουν μόνοι”. Μια μικρή αλλά επιβεβλημένη παρένθεση: Οι γυναίκες που δεν είναι παντρεμένες και δεν έχουν παιδιά είναι η πιο ευτυχισμένη πληθυσμιακή ομάδα. Επιστημονικά μιλώντας. Ο Paul Dolan, καθηγητής συμπεριφορικών επιστημών στο London School of Economics, υποστηρίζει ότι οι ανύπαντρες και άτεκνες γυναίκες είναι επίσης πιθανό να ζήσουν περισσότερο από τις παντρεμένους συναδέλφους τους που ανατρέφουν παιδιά και είναι πιο υγιείς από αυτές.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Spiritual✨ (@1.spiritual)

Ο κ. Dolan είπε ότι το γεγονός ότι ο γάμος και τα παιδιά θεωρούνταν παραδοσιακοι δείκτες επιτυχίας σήμαινε ότι για κάποιες γυναίκες ανύπανδρες μητέρες θα αισθάνονταν δυστυχισμένες ενω το οικογενειακό τους status θα ήταν στιγματισμένο. Βλέπεις μια ανύπαντρη γυναίκα 40 ετών, που δεν έχει κάνει ποτέ παιδιά  και ασυναίσθητα σκέφτεσαι “Ίσως μια μέρα γνωρίσεις τον κατάλληλο άντρα και αυτό θα αλλάξει”. Όχι ότι ίσως γνωρίσει τον λάθος άντρα και αυτό θα αλλάξει ούτε ότι ίσως γνωρίσει έναν άντρα που την κάνει λιγότερο ευτυχισμένη. Σκεφτείτε το: είχατε ποτέ κάποιον λόγο να αναρωτηθείτε αν το να είστε ελεύθεροι είναι πραγματικά λάθος ή κακό, ή απλώς υποθέσατε ότι είναι; Πιστεύουμε ότι αποτύχαμε, αυτό πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς, ότι έχουμε ελαττώματα, ότι η προσέγγισή μας στο ραντεβού είναι εσφαλμένη. εσωτερικεύουμε κάθε είδους ανοησία για κάτι που δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα λάθος εξαρχής. Αν υπάρχει κάτι που μισούν οι singles, αυτό είναι να ακούν: “Έχω αυτόν τον τύπο φίλο/ξάδερφο/συνάδελφο που νομίζω ότι θα σου αρέσει. Θα σας γνωρίσω» μόνο για να πάει σε αυτό το ραντεβού και να αναρωτηθεί τι κοινό έχουν εκτός από το να είναι και οι δύο single.

“Single shaming” σημαίνει να ασκείς κριτική σε κάποιον επειδή δεν έχει σύντροφο και δεν συμμορφώνεται με τις προσδοκίες της κοινωνίας να έχει παντρευτεί έως κάποια ηλικία.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο -τόσο ανεπίσημα όσο και από τις έρευνες- πως τα άτομα που είναι αδέσμευτα εξακολουθούν να έρχονται σε δύσκολη θέση από την οικογένειά τους και φιλικά ζευγάρια – ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι ερωτήσεις από φαινομενικά προβληματισμένους φίλους και συγγενείς σχετικά με την ερωτική τους ζωή ποτέ δεν λείπουν.Ενώ αυτά τα σχόλια μπορεί να είναι αλαζονικά και ανεπιθύμητα, είναι λάθος να υποθέσουμε ότι το άτομο που τα κάνει έχει σκοπό να πληγώσει ή να προσβάλει. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σε μια κοινωνία όπου είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνεις αρκετά παρεμβατικές ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική ζωή

Το 2019, η Shani Silver αποφάσισε να αποβάλει το στίγμα που τόσο συχνά συνδέθηκε με το να είσαι single ξεκινώντας το podcast της,  A Single Serving, Χωρίς ντροπή μίλησε για την ζωή της. Κυκλοφόρησε και βιβλίο, το “A Single Revolution: Don’t Look For A Match. Light One”. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικός και δίχως ενοχές οδηγό για όποιον θέλει να ανατρέψει όσα του έχουν πει για τις «γεροντοκόρες» και τα «γεροντοπαλίκαρα».

Το να είμαστε σε λάθος σχέση δεν είναι ποτέ καλύτερο από το να είμαστε μόνοι μας.