Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για το θέατρο του παραλόγου που ανεβαίνει σε διάφορες εκπομπές με χαμηλά νούμερα και παρουσιάστριες που θέλουν να κάνουν επίδειξη αφύπνισης, αφού φυσικά έχουν δώσει χώρο στις εκπομπές τους για να ακουστεί κακοποιητικός λόγος. Ψάχνουν μια αφορμή λες και είναι ιεροκήρυκες να κάνουν ηθικοπλαστικές διδαχές στο κοινό τους. Γι’ αυτό και το κοινό τους εξαφανίζεται, κάποιοι έχουν ακόμη κοινή λογική κι αυτό βγαίνει στα νούμερα τηλεθέασης. Τι ωραία είδαμε και σήμερα στο μέτωπο των lifestyle εκπομπών; Η Ελληνίδα ηθοποιός, γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στο δημοφιλές σήριαλ “Ρετιρέ” της δεκαετίας του 90, μίλησε στην εκπομπή “Πρωινό μας” στον ΣΚΑΙ  και αναρωτήθηκε δημοσίως γιατί δεν την βίασαν. Δεν κάνουμε πλάκα.

 

Εγώ γιατί δεν υπέστην βιασμό; Και ήμουν σε ηλικία που θα μπορούσαν να με περάσουν στην κρεβατοκάμαρα. Γιατί δεν έγινε;” είπε η γνωστή ηθοποιός Νεφέλη Ορφανού, σχολιάζοντας τις υποθέσεις του Πέτρου Φιλιππίδη και του Δημήτρη Λιγνάδη, τονίζοντας πως και για τους δύο έχει καλές εντυπώσεις.

Το victim blaming σε ζωντανή εκπομπή

“Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, ούτε θέλω να το ψάξω και ούτε και με ενδιαφέρει. Με τον Πέτρο ήταν μια εποχή που κάτι έχει συμβεί και είχα πολλά χρέη και μου είπε ο δικηγόρος μου πως αν δεν δώσω κάποια, μπαίνω φυλακή. Κλείστηκα στο καμαρίνι και πλάνταξα στο κλάμα. Εκείνη την ώρα μπήκε ο Πέτρος, μου λέει τι συμβαίνει, ποιος σε πείραξε;” Μου έδωσε διπλό μισθό και όταν πήγα να του τα δώσω, μου τα πέταξε. Δεν θέλω να κατηγορήσω ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ αυτά τα πράγματα τα είχα διαχωρισμένα. Εγώ γιατί δεν υπέστην βιασμό; Και ήμουν σε ηλικία που θα μπορούσαν να με περάσουν στην κρεβατοκάμαρα. Γιατί δεν έγινε; Μου πρότειναν και εμένα να βγούμε αλλά έλεγα πως είμαι σε σχέση. Οπότε, εγώ προσωπικά έχω τις καλύτερες εντυπώσεις και για τους δύο” τόνισε η Νεφέλη Ορφανού.

Η ηθοποιός δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες ντροπιαστικές δηλώσεις. Το ξέρουν οι αρχισυντάκτες που στέλνουν τους δημοσιογράφους για το μεροκάματο του τρόμου. Τους νοιάζει που στον αέρα ακούγεται το victim blaming από ένα άτομο που αρνείται να καταλάβει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα εξουσίας, είναι έγκλημα έμφυλης βίας; Μάλλον, καθόλου . Αν εκείνη δεν θεωρεί υποχρέωση της να στηρίξει τις γυναίκες που καταγγέλλουν γενναία το βιασμό τους και να ορθώσει το ανάστημα της για να καθαρίσει ο χώρος της από το σεξισμό και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τουλάχιστον ας μην την βγάζετε στα κανάλια να μιλάει γι αυτό το θέμα. Έχετε ευθύνη και υποχρέωση για το προϊόν που παράγετε.