Ο Α. ξύπνησε την Παρασκευή, έφτιαξε καφέ, άνοιξε το λάπτοπ του και συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να μπει στο Slack, όπως και σε κανένα πρόγραμμα σχετικό με τη δουλειά του. Ο Α. που το όνομά του δεν αρχίζει καν από άλφα, αλλά επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους που σχετίζονται με την διατήρηση του δικαιώματός του σε αποζημίωση, εργαζόταν στο Twitter. Διαπιστώνοντας πως ουσιαστικά είχε μπλοκαριστεί από κάθε αρχείο και πρόγραμμα σχετικό με την εταιρεία, άνοιξε το προσωπικό του mail (μιας και στο επαγγελματικό δεν είχε καν πρόσβαση) και διαπίστωσε ότι εκεί τον ενημέρωναν με σχετικό μήνυμα πως είχε απολυθεί. Στο όνομα του αποστολέα αναγραφόταν απλώς “Twitter”.

Η εξαγορά του Twitter από τον ιδρυτή της Tesla, Έλον Μάσκ, είχε αρκετές ανατροπές. Η αρχική του πρόθεση να πάρει στα χέρια του το social medium μπήκε στον πάγο, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως «προσωρινά διεκόπη εν αναμονή των λεπτομερειών που θα επιβεβαιώνουν ότι οι spam και ψεύτικοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 5% του συνόλου των χρηστών». Τη στιγμή αυτού του παγώματος, με 44 εκατομμύρια δολάρια να μένουν στον αέρα, η μετοχή της Tesla αυξήθηκε κατά 5%. Ας πούμε πως η εξαγορά του Twitter, ως ιδέα, ως concept και ως πρακτική, δεν είχε κοινό υποστηρικτών.

 Όλοι ήξεραν πως μια τόσο μεγάλη διοικητική αλλαγή  θα αλλάξει τις ζωές πολλών εργαζομένων

Το “πουλί” τελικά “ελευθερώθηκε”, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο, στις 28 Οκτωβρίου. Όλο αυτό το διάστημα, εργαζόμενοι κάτω από το άγχος του back and forth και της αλλαγής διοίκησης, άφηναν ένας ένας την εταιρία, ψάχνοντας νέες θέσεις εργασίας. Ίσως σε αυτόν τον άτυπο πανικό να βοήθησε τόσο η άμεση απόλυση του Παράγκ Αγκραβάλ, τόσο μερικών ακόμα στελεχών του Twitter. Με αυτόν τον οιωνό και με φήμες για επερχόμενη απόλυση 7.000 εργαζομένων, ο Έλον Μασκ μπήκε για πρώτη φορά στα γραφεία της εταιρίας, πλέον ως ιδιοκτήτης, με έναν νιπτήρα ανά χείρας. Καθησυχαστικός και εντελώς “ξένος” σε έναν εργασιακό χώρο που έκανε αρκετές προσπάθειες σε τομείς όπως το sustainability, το inclusivity και το diversity, ανέφερε πως ο αριθμός των απολυμένων “δεν θα είναι τόσο μεγάλος”. 

https://twitter.com/elonmusk/status/1585841080431321088?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Α. μου λέει πως όλο το διάστημα από τα on-off της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ, τα στελέχη της εταιρίας προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους εργαζομένους με κάθε τρόπο για το μέλλον. Όλοι ήξεραν πως μια τόσο μεγάλη διοικητική αλλαγή, όχι μόνο θα αλλάξει το όραμα του Twitter, αλλά και τις ζωές πολλών εργαζομένων. Παρόλα αυτά, managers και directors χτυπούσαν τους ώμους των εργαζομένων με φράσεις όπως «είμαστε μαζί σε όλο αυτό». 

Εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι, δεν είχε ενημερωθεί για όλα τα ενδεχόμενα. Κυρίως για τα άσχημα ενδεχόμενα. Καμία προειδοποίηση κινδύνου. «Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και προετοιμασία για αυτό που θα ακολουθούσε», μου λέει. «Από την εταιρία κανείς δεν μας μιλούσε για το ενδεχόμενο απόλυσης. Ό,τι μαθαίναμε το μαθαίναμε από τα media που δημοσίευαν τα σχέδια του Μασκ, οπότε το κλίμα ήταν περίεργο. Ήταν όλοι ανάστατοι, παρά τους καθησυχασμούς». Την Πέμπτη, έλαβαν μια ενημέρωση, πως την επόμενη μέρα, την Παρασκευή που ο Α. δεν μπορούσε να συνδεθεί πουθενά και να ξεκινήσει τα daily tasks τους, θα μάθαιναν τι θα συμβεί και αν και πώς θα προχωρήσουν. Ο Α. έμαθε πως δεν θα προχωρούσε. Η στιγμή που διάβασε το mail κατέληξε να είναι μια στιγμή ανακούφισης. Όχι, κανείς δεν χαίρεται με μια απόλυση, απλώς η προηγούμενη μέρα “αναμονής” ήταν μια μέρα γεμάτη στρες, άγχος και αγωνία. 

«Δεν ξέρω αν περίμενα την απόλυσή μου. Ήμουν 50-50. Είχα προετοιμαστεί και για τα δυο σενάρια. Νομίζω λίγοι ήταν εκείνοι που ήξεραν σίγουρα πως θα απολυθούν. Οι απολύσεις δεν ήταν άλλωστε performance based, κοίταξαν το chart και είπαν «φεύγετε» σε συγκεκριμένους θέσεις», εξηγεί, ζητώντας μου να μην αναφέρω τον δικό του ρόλο στην εταιρία. Είναι σαφές πως ο Έλον Μασκ αποφάσισε πως θα περικόψει κάθε τμήμα, ομάδα και project που θεωρείται περισσότερο «διακοσμητικό» και καθόλου σχετικό με την αύξηση των κερδών της εταιρίας. Από ποιους; Από ανθρώπους σαν τον Μασκ.

Ο Α. όπως και οι υπόλοιπο παραλήπτες του mail δεν είναι ακριβώς απολυμένοι. «Στο mail αναφέρεται πως είμαστε suspended, δηλαδή σε αναστολή. Συγκεκριμένα έγραφε πως θα μπούμε σε αναστολή γιατί είμαστε σε ρίσκο απόλυσης», τονίζει. Τον ρωτάω αν θα έμενε στην εταιρία, αν δεν είχε χάσει τη δουλειά του. Είναι κάθετος: «Δεν θα ήθελα να δουλεύω σε μια εταιρία του Μασκ». Μου εξηγεί πως θα έφευγε ούτως ή άλλως, απλώς με πιο μεθοδικές κινήσεις και σταθερά βήματα. Θα έβρισκε κάτι καινούργιο και θα έφευγε.

https://twitter.com/hashtag/OneTeam?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Α. σκοπεύει να ψάξει μια καλή δουλειά. Μια εξίσου καλή δουλειά με αυτή που έκανε στο Twitter. «Η δουλειά μου στο Twitter μου άρεσε και αυτό είναι που με στεναχωρεί σε αυτό που έχει συμβεί», παραδέχεται. Ωστόσο δεν σκοπεύει να βιαστεί, μιας και θέλει πρώτα να μάθει και να εξασφαλίσει την αποζημίωση που δικαιούται. «Σε αυτή τη φάση δεν βιάζομαι, θέλω να δω τι ακριβώς θα συμβεί τελικά με το Twitter, με την αποζημίωση, για τι ποσό πρόκειται. Το πιθανότερο είναι πως θα αποζημιωθούμε για τρεις με τέσσερις μήνες. Αυτά είναι αρκετά χρήματα για να μπορέσω να κάνω έρευνα και μερικές συνεντεύξεις προσεκτικά». Παράλληλα, οι απολυμένοι από τον Μασκ εργαζόμενοι του Twitter σκοπεύουν να απαντήσουν ηχηρά με μια ομαδική αγωγή.

Η φήμη που επικρατεί, σε κάθε περίπτωση, είναι πως “ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο” σκοπεύει να απολύσει πάνω από το 50% των εργαζομένων και πως την Παρασκευή έγινε μόνο η αρχή. Το χειρότερο είναι πως ως τώρα, σε ό,τι αφορά τα πλάνα του Μασκ, οι φήμες αποδεικνύονται σωστές.

*Ο Α. δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Provocateur.