Πιθανότατα δεν το ακούτε πρώτη φορά. Στη Δανία οι μητέρες συνηθίζουν να αφήνουν τα μωρά στο καρότσι τους να κοιμηθούν έξω. Μόνα τους. Την ίδια στιγμή εκείνες ψωνίζουν, πίνουν καφέ ή φτιάχνουν τα νύχια τους. Όχι, δεν είναι ανεύθυνες. Ούτε αδιάφορες. Είναι απλώς κομμάτι της κουλτούρας τους. Το θέμα είμαστε σίγουροι πως έχει συζητηθεί εκτενώς στις “Μανούλες του Facebook”.

Σε βίντεο που ανέβασε μια χρήστης του TikTok γίνεται σαφές πως πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό στη Δανία. Σύμ φωνα με τη NYPost, η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται να είναι κάτι εντελώς σύνηθες και μια πρακτική που γενικότερα συνιστούν μαίες και βρεφονηπιοκόμοι.

Η Annie Samples, στο viral βίντεο του TikTok, γράφει: «Δανία: ο τόπος που τα μωρά κοιμούνται έξω μόνα τους», δείχνοντας καρότσια παραταγμένα σε δρόμο, «παρκαρισμένα» σε ειδικές για καρότσια θέσεις, με την ένδειξη «P». Ειλικρινά, φλερτάρουμε με την ιδέα να δείξουμε το βίντεο στις μανάδες μας. Απλώς για να απολαύσουμε την κραυγή τρόμου.

Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τη Samples, «η πρακτική της Δανίας να κοιμάται το μωρό σας έξω στο καροτσάκι του δεν είναι μόνο πολιτιστικός κανόνας, αλλά συνιστάται ακόμα και από τις μαίες και τις βρεφονηπιοκόμους μας», είπε, προσθέτοντας πως ο καθαρός αέρας κρατά τα μωρά υγιή και τα βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα. Βγάζει νόημα.

Όπως εξηγεί, τα μωρά είναι ντυμένα με ελαφριά μάλλινα ρούχα και έχουν ένα πουπουλένιο πάπλωμα, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα κρατά ζεστά, χωρίς όμως να ζεσταίνονται υπεροβολικά, όσο κοιμούνται σε διάφορες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα σημειώνει πως «είναι σύνηθες να αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται έξω ενώ εσείς πηγαίνετε για ψώνια ή κάθεστε σε ένα καφέ».

Έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τους κινδύνους που δεν αφορούν την υγεία τώρα. Διευκρινίζει ως προς αυτό: «Τα μωρά εδώ δεν τα απαγάγουν γιατί κανείς δεν θέλει την ευθύνη του παιδιού κάποιου άλλου, ειδικά όταν το σύστημα υγείας κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει όποιον θέλει να αποκτήσει ένα μωρό με μικρό ελάχιστο κόστος». Πάντως η ίδια έχει πάντα το νου της και παρακολουθεί το μωρό της από ένα μόνιτορ που έχει τοποθετήσει στο καροτσάκι.

Πάντως δεν γίνονται έξαλλες μόνο οι Ελληνίδες Μανούλες με αυτή την πρακτική. Αυτό γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές στα σχόλια.

@annieineventyrland

 

♬ IDORU – Grimes