Από την Ιταλία με αγάπη, θα μπορούσε να πει κάποιος όμως όχι, δεν βλέπουμε καμία πράξη αλληλεγγύης από τη γειτονική χώρα που μας χαρίζει την κακοκαιρία Eva η οποία, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, πλησιάζει τη δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr και μετά την επίσκεψη της Eva στη Δυτική Ελλάδα, μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Οπότε, καλύτερα να ετοιμάσετε τις γόνδολες, μην την πατήσετε πάλι όπως στον Κηφισό.
Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν το έτερον ήμισυ του Αδάμ θα έχει επικίνδυνες διαθέσεις, μπήκαμε στη διαδικασία να ξεσκονίσουμε διάφορα διαδικτυακά αρχεία και να συγκεντρώσουμε τις 5 χειρότερες κακοκαιρίες που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με την ελπίδα ότι η Eva δεν θα μας γυρίσει στο παρελθόν και θα μας αναγκάσει απλά να ανοίξουμε την ομπρέλα μας. Είμαστε αισιόδοξοι διότι, όπως μας δείχνει ξανά και ξανά το επιτελικό μας κράτος, δεν μπορούμε κάνουμε και διαφορετικά. Ακόμα και οι άπιστοι κάνουν το σταυρό τους όταν το feed τους γεμίζει με ειδήσεις που κάνουν λόγω για πλημμύρες και καταστροφές, οπότε καταλαβαίνετε τη θέση μας.
Ακολουθούν οι 5 κακοκαιρίες που έφεραν την καταστροφή στην Ελλάδα και θέλουμε να ξεχάσουμε. Για να σας προετοιμάσουμε, όχι, δεν είχαν κάποιο όνομα.
Αθήνα, 1977
Για έξι ολόκληρες ώρες, μια καταρρακτώδης βροχή άφησε πίσω της βιβλικές καταστροφές σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Το ημερολόγιο έγραφε 2 Νοεμβρίου του 1977 και η νεροποντή κράτησε από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα με πολλές συνοικίες να πλημμυρίζουν και καταστήματα, υπόγεια και ισόγεια να καταστρέφονται. Από τα νερά αποκλείστηκαν ολόκληρες περιοχές όπως το Νέο Φάληρο, οι Τζιτζιφιές και ο Ταύρος ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Περιστέρι. Λόγω της επικινδυνότητας, χρειάστηκε και η συνδρομή του Ελληνικού στρατού για να σωθούν χιλιάδες αποκλεισμένοι. Το ύψος του νερού σε πολλούς δρόμους ξεπέρασε και τα δύο μέτρα ενώ για πολλές ώρες η κυκλοφορία στον δρόμο που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά είχε διακοπεί. Ο απολογισμός; Δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι ενώ μόνο στην Αθήνα, 972 υπόγεια πλημμύρισαν και 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Δεκέμβρης, 1988
Ο πιο κρύος Δεκέμβριος όλων των εποχών για την Ελλάδα ήταν εκείνος του 1988 και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί εκείνη τη χρονιά ήταν στις 19 Δεκεμβρίου -18,6 στην Καστοριά, στις 20 Δεκεμβρίου -18,4 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας ενώ την ίδια ημέρα ο υδράργυρος έπεσε στους -17,5 βαθμούς στη Λάρισα, στους -12,4 στα Φάρσαλα και -19 βαθμούς Κελσίου στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλώρινα.
Καβάλα, 1992
Μια ισχυρή νεροποντή που διήρκεσε μόνο μισή ώρα, ήταν αρκετή για να ισοπεδώσει κυριολεκτικά την περιοχή Ελευθερές στην Καβάλα. Τους καλοκαιρινούς μήνες είχε προηγηθεί πυρκαγιά στο όρος Σύμβολο κατά τους, οπότε με τις πρώτες βροχές φούσκωσαν τα ρέματα παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Συνολικά καταστράφηκαν 40 αυτοκίνητα, κατέρρευσαν πολλά σπίτια και το οδικό δίκτυο καταστράφηκε κατά 70%. Το χειρότερο όλων όμως ήταν η νεροποντή η οποία άφησε πίσω της 4 νεκρούς.
Θεσσαλονίκη, 2001
Στις 13 Δεκεμβρίου του 2001 οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν για την συμπρωτεύουσα χιονόνερο ή βροχή στο κέντρο και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νομού. Μια ημέρα όμως μετά, τίποτα δε θύμιζε αυτήν την πρόβλεψη αφού ολόκληρη η Θεσσαλονίκη ήταν ντυμένη στα λευκά. Οι οδηγοί κινούνταν ακόμη και με αντιολισθητικές αλυσίδες στο κέντρο της πόλης, τα σχολεία ήταν κλειστά για μία εβδομάδα περίπου και το αεροδρόμιο Μακεδονία είχε παραλύσει. Η θερμοκρασία ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας, δεν ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς και το θερμόμετρο το μεσημέρι έδειχνε -3 βαθμούς, με την αίσθηση της θερμοκρασίας ήταν πολλούς βαθμούς χαμηλότερη.
Ο χιονιάς του 2004
Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Φεβρουαρίου του 2004, όταν ανήμερα της. ο χιονιάς παρέλυσε ολόκληρη τη χώρα. Η ψυχρή εισβολή είχε «ξεσπάσει» περισσότερο τη Βορειοδυτική, την Κεντρική και Νότια Ελλάδα ενώ χιόνι είχε πέσει και μέχρι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, την Γαύδο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος της κακοκαιρίας ήταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες. Το αεροδρόμιο των Σπάτων είχε παραμείνει κλειστό για περισσότερο από 24 ώρες με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τη μια πτήση πίσω από την άλλη. Εκατοντάδες χωριά είχαν αποκλειστεί ενώ πολύ σημαντικές καταστροφές προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό.
Οι μετεωρολόγοι τότε υποστήριζαν ότι: “Με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να προβληματιστούμε διότι από την Τρίτη είχαμε ενημερώσει την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλους τους αρμόδιους φορείς για την εισβολή του χιονιά προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Όλα τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού συμφωνούσαν στο ίδιο σενάριο, ήταν πολύ ακριβής η πρόγνωση, αλλά η κρατική μηχανή αδιαφόρησε με τα γνωστά αποτελέσματα.”
Με πληροφορίες από το hellenicweather,com