“Αν δεν σας αρέσει στην Αθήνα να φύγετε, χάρη θα μας κάνετε. Και να φύγεις πρώτος εσύ αρθρογράφε, εσύ που δεν είσαι ικανοποιημένος με τίποτα”. Τα σχόλια των περισσότερων κάτω από την πρόσφατη ανάρτηση του Provocateur για τις 5 αλήθειες που θα σε στείλουν πίσω στην επαρχία, έμοιαζαν με το εισαγωγικό. Βλέπετε, αυτές οι αλήθειες  αναστάτωσαν τους Αθηναίους και το πήραν προσωπικά λες και εμείς ζούμε στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει.

Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρόμενοι αντιμετώπισαν αυτό το κείμενο σαν να το έγραψε Σπαρτιάτης, αλλά και στους Αγίους να μέναμε, δεν αλλάζει κάτι. Αυτό που μας προβλημάτισε ωστόσο είναι η μη όρεξη να αλλάξουμε τα πράγματα και το πόσο εύκολα τα παρατάμε λέγοντας στον άλλο να φύγει από την Αθήνα αν δεν του αρέσει. Δηλαδή να μην βελτιώσουμε την κατάσταση, απλά να την αποφύγουμε. Συγχαρητήρια!

Για το λόγο αυτό και επειδή κάποιοι είναι αντιδραστικοί, γράψαμε για τις 5 καταστάσεις που μόνο όσοι ζουν σε πολυκατοικία της Αθήνας θα καταλάβουν. Και ναι, είναι άθλιες. Και όχι, δεν θα φύγουμε από την πρωτεύουσα, θα μείνουμε εδώ μέχρι να τις βελτιώσουμε.

via GIPHY

Το νερό του από πάνω

Είναι απίστευτο το πόσο άνιωθοι μπορεί να γίνουν κάποιοι. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Το άτομο που ζει στον από πάνω όροφο, συνήθως Κυριακή, παίρνει το λάστιχο και αρχίζει να βρέχει το μπαλκόνι του. Μιλάμε για τσουνάμι. Φυσικά, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ότι όλο αυτό το νερό, θα πέσει στο δικό σου μπαλκόνι, στο από κάτω, στο ακόμα παρακάτω και ούτω καθεξής. Εκεί που τερματίζει ο βαθμός ανιωθίλας, όμως, είναι όταν πέφτει το νερό στους περαστικούς. Καμία επαφή με την πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι, είναι επικίνδυνοι.

Οι τσακωμοί των άλλων, τσακωμοί δικοί σου

Ελάτε τώρα, καλή η επαρχία, αλλά σαν το μεγάλο χωριό της Αθήνας, δεν έχει. Εδώ μπορείς να ακούσεις και το κυριότερο να μάθεις τα πάντα αφού, έτσι όπως είμαστε όλοι στριμωγμένοι, ακούμε τα πάντα. Ξέρουμε πότε κάποιος πάει στην τουαλέτα, πότε κάνει σκανταλιές στο κρεβάτι και πότε κάνει γιόγκα. Α, ναι, ξέρουμε και πότε τσακώνεται καθώς ακούμε όλο τον διαπληκτισμό από την αρχή μέχρι το τέλος. Βρε τι κουτσομπόληδες είστε εσείς; 

Το πάρκινγκ

Εντάξει, μπορεί να μην ανακαλύψαμε και την Αμερική και να είναι γνωστό ότι το παρκάρισμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αθήνας, αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν απλά θέλεις να παρκάρεις κάτω από το σπίτι σου. Το Παγκράτι εξαιρείται, ίσως και η Κυψέλη. Η κατάσταση για τις δύο αυτές περιοχές δεν θα βελτιωθεί ποτέ, το έχουμε πάρει απόφαση. Όχι, σε άλλες πόλεις δεν είναι τόσο δύσκολο να παρκάρεις κοντά στο διαμέρισμά σου. Ας μην μιλήσουμε επαρχία, ακόμα και μέσα στο σαλόνι σου μπορείς να βάλεις το αυτοκίνητο.

Το ερκοντίσιον

Η περίπτωση του ερκοντίσιον μοιάζει αρκετά με το νερό του από πάνω, με τη μεγάλη διαφορά ότι μιλάμε -κυριολεκτικά- για το μαρτύριο της σταγόνας και όχι για τσουνάμι που σκάει σε μπαλκόνια και κεφάλια περαστικών. Αν δείτε σταδιακά μέρος από το μπαλκόνι σας να σαπίζει, είναι γιατί ο από πάνω δεν συγκινείται και πολύ από τις προτροπές σας να βάλει έναν κουβά. Δεν τον νοιάζει, ας μείνει χωρίς μπαλκόνι. Και εσείς το ίδιο. Το μόνο που θέλει είναι να μην ζεσταίνεται το καλοκαίρι και το να αδειάζει έναν κουβά κάθε δύο μέρες θα τον κάνει να ιδρώσει. 

Η φασαρία

Ανοίγεις παράθυρο. Κλείνεις παράθυρο. Ανοίγεις μπαλκονόπορτα, κλείνεις μπαλκονόπορτα. Βάζεις ωτοασπίδες, δεν τις βγάζεις ξανά. Η φασαρία που μας αφήνει ξάγρυπνους τα βράδια στην Αθήνα, είναι έντονη και πιο πολύ, για όλους εμάς που ζούμε σε διαμερίσματα. Μπορεί επιτέλους να τα έχεις βρει με τα άτομα της πολυκατοικίας σου, αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα έχεις βρει και με τους απέναντι, αυτούς τους φοιτητές που δεν χαμπαριάζουν από την περασμένη ώρα και φωνάζουν λες και είναι σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.