Πριν δυο μέρες, η αθλήτρια παρατριάθλου, Κατερίνα Σαράντη, έκανε γνωστή την ακύρωση της συμμετοχής της στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Με κείμενό της στο sportsfeed.gr ανακοίνωσε πως αξιώνοντας τον λόγο αυτού του αποκλεισμού, αντιλήφθηκε πως αυτός είναι ο ορισμός του μισαναπηρισμού του ίδιου. “Το ότι πέρσι κάποιοι δηλώθηκαν και εμφανίστηκαν δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε το ίδιο και φέτος… Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας δεν πρόκειται να συζητηθεί ξανά”, την ενημέρωνα. “Η τροχαία φέτος έχει σαφή οδηγία να απομακρύνει οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι εκτός αγώνα”.
Στο κείμενό της η Κατερίνα Σαράντη τόνισε τα αυτονόητα. Πως “οι ανάπηροι αθλητές γινόμαστε κατά τα φαινόμενα αντιληπτοί ως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια τροχοφόρα και σε περίπτωση αξίωσής μας –του αυτονόητου– θα απομακρυνθούμε από την τροχαία.”
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή ανάπηρων με συνοδεία και αυτή η λογική προσβάλει, όπως γράφει, την αθλήτρια “ως ανάπηρη και ως γυναίκα”. “Ένα αθλητικό γεγονός, που προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες, διαστρεβλώνει την εικόνα του ανάπηρου αθλητή, επιτρέποντας και εξυμνώντας τα καθημερινά αμαξίδια με συνοδεία”, συνεχίζει.
Η Κατερίνα Σαράντη κάνει προπονήσεις καθημερινά, θέλοντας να γίνεται όλο και καλύτερη. Προσωπικός της στόχος είναι να ολοκληρώσει για άλλη μια χρονιά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με το χειρήλατό της. Θέλει να τα καταφέρει και στο εξωτερικό, ξεκινώντας, όμως πρώτα από τη χώρα της. Και όσο η χώρα της κλείνει τα αυτιά της και στους υπεύθυνους του Μαραθωνίου φαίνονται όλα αυτά μάλλον πολύ δύσκολα, ο Πάνος Βλάχος με ένα story του στο Instagram, δίνει μια απλή και καλή ιδέα. Τόσο απλή και τόσο αυτονόητη, που δεν θα έπρεπε καν να γίνεται στόρι ή να λείπει από την καθημερινή λογική.
Τι έγραψε:
“Αγαπητέ, αγαπητή
@athensauthenticmarathon
Πείτε με περίεργο,
πείτε με παράξενο,
αλλά θα ήθελα να μην αποκλείονται οι άνθρωποι
που χρησιμοποιούν αμαξίδιο από τον μαραθώνιο
Αθηνών.
Ο μαραθώνιος δρόμος είναι γιορτή συμπερίληψης και ελευθερίας.
Με εκτίμηση,
Πάνος”.
Ε, ναι. Κάπως έτσι.