Είναι πράγματι παράδοξο ότι γνωρίζουμε τόσα λίγα για το μπουζούκι ενώ το ακούμε τόσο συχνά. Και επειδή ακριβώς γνωρίζουμε τόσα λίγα, νομίζουμε ότι κατέχουμε τα πάντα για αυτό. Όλοι έχουμε μια άποψη για το μπουζούκι, όμως άποψη δικαιούται να έχει ο καθένας.

Μέχρι που ήρθε ο «Σπασμένος Ήχος», το ντοκιμαντέρ σε έρευνα του Ανέστη Μπαρμπάτση και σκηνοθεσία του Φοίβου Κοντογιάννη. Το παρακολουθήσαμε τον Μάιο στην ελληνική διοργάνωση του In-Edit Greece στη Θεσσαλονίκη και αυτές τις μέρες προβλήθηκε στη Βαρκελώνη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο πλαίσιο των 20ων γενεθλίων του μεγαλύτερου φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ στον κόσμου, που αποτελεί σημείο συνάντησης του κινηματογράφου και της μουσικής. Με άλλα λόγια, στο In-Edit πραγματοποιείται μια “μαγική συνάντηση” των δύο σημαντικότερων πολιτιστικών βιομηχανιών, αυτών της μουσικής και του κινηματογράφου. Στην Ελλάδα, το In-Edit Festival διοργανώνεται από το 2014 στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα από την εταιρεία Parenthesis.

«Ο σπασμένος ήχος» χαρτογραφεί την πορεία του πιο εμβληματικού ελληνικού οργάνου από τα καταγώγια μέχρι τα σαλόνια, από τους τεκέδες μέχρι τις μεγάλες πίστες, από την κακοφημία μέχρι τα πανεπιστήμια, από το περιθώριο μέχρι την UNESCO. Η ιστορία και η εξέλιξη του μπουζουκιού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η έρευνα του Μπαρμπάτση έφερε μπροστά στην κάμερα του Κοντογιάννη μεγάλες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας του οργάνου, ενώ η ταινία εμπλουτίζεται με σπάνιο αρχειακό υλικό. Παρακολουθώντας τη μουσική εξέλιξη του μπουζουκιού, o «Σπασμένος Ήχος» σε σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη επιχειρεί μια ιστορική, μουσική επισκόπηση, καθώς και μια πολιτιστική και κοινωνική αποτύπωση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Ο «Σπασμένος Ήχος» προβάλλεται στο In-Edit Festival στη Βαρκελώνη με την υποστήριξη του In-Edit Greece και του ΕΚΕ.