Σαν σκέψη μπορεί να φαίνεται αφελής με μια πρώτη ματιά. Παρόλα αυτά, τα εσώρουχα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση του γυναικείου σώματος. Όπως η θέση της γυναίκας αλλάζει μέσα στα χρόνια, έτσι αλλάζουν και τα εσώρουχα που φοράει!  Στον Μεσαίωνα, για παράδειγμα, οι κορσέδες ήταν άκρως διαδεδομένοι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  λειτουργούσαν ασφυκτικά για το γυναικείο σώμα, ως ένα ρούχο περιορισμού, το οποίο άλλαζε τελείως τη μορφή του σώματος. Βέβαια, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι πλούσιες γυναίκες, φορούσαν βραχιόλια τα οποία ταίριαζαν με τα εσώρουχά τους, δημιουργώντας μια πιο “σκανδαλώδη” για την εποχή, ατμόσφαιρα!

Χαρακτηριστική περίπτωση καταπιεστικού εσώρουχου ήταν τα κρινολίνα- μια σιδερένια κατασκευή που δημιουργούσε όγκο στο κάτω μέρος του ρούχου και σήκωνε στο στήθος.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στα γυναικεία εσώρουχα έγινε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω των καταστάσεων, της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και των καινούργιων αναγκών στη ζωή της γυναίκας που έμπαινε δυναμικά στην παραγωγική σφαίρα και άρα χρειαζόταν πρακτικά και άνετα ρούχα, ο κορσές άρχισε να χάνει έδαφος, ώσπου εξαφανίστηκε τελείως με τη μορφή που τον ξέρουμε (επανήλθε σε πιο άνετη εφαρμογή κυρίως με τον Jean Paul Gautier). Όσο πιο κοντά γίνονταν τα ρούχα τόσο πιο μικρά, έπρεπε να είναι τα εσώρουχα. Αυτήν την εποχή, φεύγει πλέον από τη μόδα η σιλουέτα με τη στενή μέση. Τα υφάσματα γίνονται πιο αέρινα και ντελικάτα.

Διάβασε τη συνέχεια στο The Notebook.